Trendi Promocijsko sporočilo

To je recept, ki na nas deluje prijetno nostalgično (v spomin prikliče dolge poletne večere v najboljši družbi)

13. 6. 2025, 11:42
To je recept, ki na nas deluje prijetno nostalgično (v spomin prikliče dolge poletne večere v najboljši družbi) (foto: PROFIMEDIA)
PROFIMEDIA

Poletje je čas druženj na prostem, ki so najbolj čudovita, če jih preživljamo v družbi najbližjih in seveda ob najboljši hrani. Po vročem dnevu se ob večerih priležejo lahke jedi, vendar narejene z ljubeznijo in morda tudi kančkom nostalgije. Le kdo ne obožuje okusa, ki te popelje v otroštvo, mladost, v trenutke največje topline in domačnosti? Mi poznamo recept, kako pričarati te spomine!

Gre za preprosto hrano, ob kateri se je vedno zbrala vsa družina, zato ima svojo dodano vrednost in priokus ljubezni. Ste tudi vi poleti pogosto jedli paradižnikove jedi?

Ko se v kuhinji razširi vonj po sveže kuhani paradižnikovi omaki, se čas za trenutek ustavi. Spomini na babičine recepte, dolge poletne večere in družinska kosila oživijo z vsakim mehurčkom, ki se dvigne iz lonca. Paradižnikova omaka ni le jed – je ''objem na žlico'', zgodba, ki jo pripovedujejo generacije. Medtem ko žlica nežno meša rdečo toplino, se za mizo znova zberejo družina, prijatelji, sosedje. Smeh preglasi pokrov, ki poskakuje na loncu, in v zraku zadiši po domu.

Da boste lahko podoživeli te popolne trenutke, z vami delimo preprost, a izjemno okusen recept s paradižnikovo omako – z malce mediteranskega pridiha in nepričakovanim dodatkom.

Pečena paradižnikova omaka z olivami, kaprami in limonino lupinico

1 l paradižnikove omake (priporočamo vam Podravkino passato)
4 stroki česna (neolupljeni)
1 srednje velika rdeča čebula, narezana na krhlje
1 pest črnih oliv (najbolje kalamata, razkoščičenih)
1 žlica kaper (soljene ali vložene)
lupinica 1 bio limone (fino naribana)
1 čajna žlička sladkorja (da uravnoteži kislost)
sol in sveže mleti poper
olivno olje
sveža bazilika ali timijan

Pečico segrejte na 190 °C. V manjši pekač vlijte passato. Dodajte česnove stroke in čebulo. Vse skupaj pokapajte z olivnim oljem, posolite, poprajte in posujte s sladkorjem.
Pecite 35 do 40 minut, dokler se robovi ne zapečejo.
Po peki česen iztisnite iz lupinice in vse skupaj zmiksajte v enotno zmes.
Vmešajte olive, kapre in limonino lupinico. Po okusu še začinite.
Postrezite s testeninami, pečeno polento ali kot omako k pečeni ribi.

Zakaj vam priporočamo Podravkino pasirano paradižnikovo omako oziroma passato?

Ker je letos z razlogom prejela priznanje Izbrale mame, ki je znak zaupanja. Gre za znak, ki ga podelijo slovenske mame po temeljitem preizkusu izdelkov v vsakdanji uporabi. To pomeni, da je passata prestala najstrožji test – test družinske kuhinje.

Podravkina passata je narejena izključno iz 100 % svežega paradižnika, pridelanega na hrvaških poljih – od Istre, Slavonije, Međimurja, Varaždina do Podravine –, ki od polja do steklenice porabi le v 24 ur. Največji prednosti sta torej njena svežina in poln okus, poleg tega pa ne vsebuje aditivov, soli ali sladkorjev, temveč le – paradižnik. Njena gosta tekstura in naravna aroma se odlično povežeta z zelišči, česnom in olivnim oljem, a tudi brez dodatkov zasije v vsej svoji preprostosti.

To je recept, ki na nas deluje prijetno nostalgično (v spomin prikliče dolge poletne večere v najboljši družbi)
Podravka