M. P. | 9. 8. 2022, 15:58

Umrl je oblikovalec nagubanih oblek, ki se nikoli ne mečkajo

Profimedia

S svojim inovativnim slogom in izdelavo oblačil iz enega samega kosa tkanine se je prebil v modni vrh, kjer je kraljeval desetletja!

Revolucionarni japonski modni oblikovalec Issey Miyake je umrl v 85. letu starosti, potem ko je podlegel raku na jetrih. Rodil se je 2. aprila 1938 v Hirošimi. Star je bil sedem let, ko je nad mestom eksplodirala ameriška atomska bomba.

Njegovo ime je postalo sinonim za gospodarsko in modno moč Japonske v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Njegovo ime je postalo sinonim za gospodarsko in modno moč Japonske v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Profimedia/fotomontaža

Po študiju grafičnega oblikovanja na umetniški univerzi v Tokiu se je učil oblikovanja oblačil v Parizu, kjer je delal s slavnima modnima oblikovalcema Guyem Larochejem in Hubertom de Givenchyjem, nato pa se je odpravil v New York.

Leta 1970 se je vrnil v Tokio, kjer je ustanovil svoj oblikovalski studio in si prizadeval za izdelavo oblačil iz enega samega kosa tkanine. Znani so njegovi modeli z inovativnimi silhuetami in močno nagubanimi tkaninami.

Profimedia

Za svoje življenjsko delo je bil odlikovan z japonsko nagrado praemium imperiale, prejel pa je tudi nagrado za svoje "vizionarske koncepte oblačil".

Bao Bao inovativna torbica.

Bao Bao inovativna torbica.

Profimedia

V svoji dolgi karieri je prav tako razvil več kot ducat modnih linij, ki vključujejo torbice za moške in ženske, ure in dišave.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.