26. 5. 2023, 14:43 | Promocijska objava

Tega morda še niste vedeli o paradižniku - od zdaj ga boste imeli še raje (+ NAGRADNA IGRA)

Lušt

Si predstavljate piknik brez paradižnika? Mi tudi ne! Ta slastni rdeči sadež ima ogromno oboževalcev po vsem svetu, in to z razlogom. V toplejših dneh nas osveži, njegova lahka zasnova ne obteži našega želodca, okus pa je božanski. Paradižnik pa ima še ogromno drugih prednosti, sploh če je pridelan na okolju in zdravju prijazen način.

Ste vedeli?

→ V 94 % paradižnik sestavlja voda, vsebuje pa še 1 % beljakovin, 0,3 % maščobe in 4 % ogljikovih hidratov ter ogromno vitaminov (A in C) in mineralov v sledeh (kalcij, železo, magnezij, mangan, cink) ter kisline.

→ Rastline pred škodljivimi vplivi iz okolja varujejo olupki. Ravno olupek naj bi tako pri paradižniku vseboval največji del antioksidantov, ki omogočajo sadežu, da se uspešno upira škodljivim vplivom narave. Paradižnika zato ne lupite, le operite ga!

→ Zelo pomembno je, na kakšen način so paradižniki pridelani, obrani, shranjeni, transportirani ... če želimo, da ohranijo čim več prej naštetih hranljivih snovi. Mi vam priporočamo paradižnike LUŠT iz Prekmurja, in to so razlogi, zakaj:

• Raznobarvne paradižnike različnih velikosti pridelujejo sodelavke in sodelavci iz, kot pravijo oni, LUŠTne družine. Ljubezen in pozornost, ki jo posvetijo vzgoji rastlin, se okuša v plodovih LUŠTnega paradižnika. Spominja namreč na okus tistega paradižnika, ki so ga z veliko ljubezni vzgajale naše babice na svojih vrtovih.

Lušt

• Pri LUŠTu ročno skrbijo in negujejo rastline, poleg tega pa še ročno pripravljajo paradižnik. Ti so ročno obrani takrat, ko na rastlini popolnoma dozorijo, kar odražata okus in videz paradižnika: 

Začne se s sajenjem v januarju - zasajenih imajo kar 152.000 sadik. Sadike so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen in zasajene v naravno podlago, t. i. organski substrat, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken (rastlinam zagotavlja dobre pogoje za rast in razvoj koreninskega sistema).

Da so plodovi na dosegu rok LUŠTnih sodelavcev, uporabljajo vrvični sistem dvigovanja in spuščanja sadik. Zato je treba vse vrhove, ki jih je v letnem povprečju kar 455.000, ročno ovijati okoli vrvic. To počnejo vsak teden. Poleg ročnega obiranja na rastlini dozorelih plodov paradižnika pa ročno odrezujejo še liste.

Lušt

• Cvetove LUŠTnih rastlin oprašujejo čmrlji, ki so hkrati tudi živi dokaz, da pri pridelavi ne uporabljajo škodljivih preparatov za škropljenje – čmrlji bi v nasprotnem primeru zagotovo poginili. 

• Če rastline ali plodove vseeno napadejo škodljivci, zanje poskrbijo njihovi naravni sovražniki, ki jih naselijo v rastlinjaku. 

• Na lokaciji v Renkovcih za ogrevanje v hladnih delih leta uporabljajo obnovljivo geotermalno energijo. 

• S kratkimi transportnimi potmi LUŠT poskrbi še za manjši ogljični odtis med potjo paradižnika od rastlinjaka do naših krožnikov.

• LUŠTni sodelavci ročno obrane paradižnike še enkrat pregledajo in pripravijo za vse nas, ki uživamo v teh svežih, sočnih in okusnih rajskih sadežih. Letos so za nas na voljo vse te sorte

Grozdasti paradižnik LUŠT 

Mali LUŠT, 

Slivov paradižnik LUŠT, 

Češnjev paradižnik LUŠT in 

LUŠTek (mešanica češnjevih paradižnikov)

Najdete jih v vseh večjih trgovskih sistemih po Sloveniji, na njihovi LUŠTni domačiji v Renkovcih in na Osrednji ljubljanski tržnici.

NAGRADNA IGRA: LUŠTek nagrajuje! 

Kaj pa vi pravite o LUŠTnem paradižniku? Posnemite kratko izjavo s telefonom in naložite posnetek ali preprosto zapišite svoj odgovor in že se potegujete za kraljevsko doživetje na največjem gradu Grad v Sloveniji ali druge privlačne nagrade!

Lušt

Naj se vam zaLUŠTajo sočne jedi!
Prenesite si e-knjižico z namigi in svežimi poletnimi recepti TUKAJ
 
FOTOGRAFIJE Christian Fluher

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.