Srečko Blas | 2. 3. 2023, 19:00

10 najpogostejših napak pri vzgoji lastnih sadik v zaprtih prostorih

Srečko Blas

Prejšnji teden sem razložil in opisal, kako poteka vzgoja lastnih sadik. Tokrat pa želim opozoriti na najpogostejše napake oziroma prigode, ki se rade zgodijo pri vzgoji lastnih sadik. Izkušeni vrtnarji in vrtičkarji to hitro opazijo in takoj ukrepajo. Začetniki in tisti z manj izkušnjami pa bodo z opisom najpogostejših napak lahko že preventivno poskrbeli, da se ne bodo niti zgodile. 

Najpogostejše napake pri vzgoji sadik so: 
- semena ne vzniknejo,
- nihanje temperature,
- premoker ali presuh substrat,
- neprimeren substrat,
- prepih,
- pomanjkanje svetlobe,
- slaba prezračenost,
- bližina obolelih rastlin,
- uporaba starih in neočiščenih lončkov ali platojev,
- prevelika založenost s hranili.

1. Semena ne vzniknejo

Razlog je lahko starost semena ali nepravilno skladiščenje. Semena zelenjave in cvetja so ob pravilnem skladiščenju kaljiva več let, a s časom se ta naravno izniči. Če se zgodi, da naše seme nekako pride v stik s preveč vlage, se rade pojavijo glivične okužbe semen. Če je presuho, pa se izsušijo. V obeh primerih to slabo vpliva na kaljivost oziroma lahko seme celo propade.

Drugi razlog za nekaljivost pa je, da je substrat ob setvi prehladen, premoker ali okužen z glivicami, ki potem napadejo naša posejana semena. Zato dobro preglejte semena in izločite poškodovana ali slaba semena. Priporočam, da opravite pred setvijo test kaljivosti. Substrat naj bo rahel in le vlažen. Glivice imajo pogosto tudi izrazit vonj. Zato povohajte substrat in če ima vonj po plesni, potem je substrat okužen. Zato bodite pozorni na to, da pravilno shranjujete substrat. 

Srečko Blas

2. Nihanje temperature

Velika nihanja temperature negativno vplivajo na kaljenje in vzgojo sadik. Hladen substrat rast zaustavi. Če je ob tem še premoker, pa se mlade sadike prehladijo in zgodi se padavica sadik. Normalno je, da so nočne temperature nižje, a le za nekaj stopinj. Sadik ne imejmo preblizu vrat in oken, ki se odpirajo za zračenje, niti preblizu toplotnih naprav. Da preprečimo nihanje temperature, naše posode, lončke ali platoje pokrijemo s prozorno folijo ali prozornim plastičnim visokim pokrovom, ki ima nekaj lukenj za pravilno zračnost. Tako imajo naša semena zaščiteno in primerno mikroklimo, ki jo potrebujejo za optimalen vznik in nadaljnjo rast. 

3. Premoker ali presuh substrat 

Primerna in zmerna vlažnost je eden glavnih pogojev za dober vznik semen in rast občutljivih mladih sadik! Voda za rošenje in zalivanje naj bo postana in ogreta na sobno temperaturo. Posode morajo imeti odtok in voda ne sme zastajati. Rosimo ali zalivamo počasi in previdno. Tu velja pravilo, da je bolje večkrat po malo in ne na zalogo, kot pri odraslih rastlinah. 

Srečko Blas

Če se nam zdi substrat premoker, poskrbimo za zračno osuševanje z ventilatorjem s primerne oddaljenosti. Presuh substrat pa tudi ni dober za razvoj sadik. Zato bodimo res pozorni, da se nam substrat nikoli ne presuši, ker so naše sadike v tej fazi najbolj občutljive. Vznikle rastline v tem primeru ne morejo črpati hranil in normalno rasti. Oslabijo, začnejo veneti, izgubijo vitalnost in odpornost na bolezni in škodljivce. 

4. Neprimeren substrat

Nikar ne bodimo površni in pazimo, da vedno kupimo ali si namešamo primeren substrat. Kot sem že omenil, mora substrat biti rahel, zračen in zadrževati dovolj vlage, da se korenine optimalno razvijejo, saj to so 'črpalka' hranil in vode za rastlino skozi celo njeno življenje, da se lepo razraste, bogato cveti in bogato rodi. Substrat s preveč gline nikakor ni primeren, saj se korenine v njem težko razvijajo. Šotni substrat pa je reven s hranili in ima kisel pH, kar večini našim zelenjadnicam ne ustreza. 

5. Prepih

Za zračnost prostorov moramo poskrbeti, a zunaj je zrak premrzel za naše sadike v notranjih prostorih. Zato zračimo v najtoplejšem delu dneva in za kratek čas. Če imamo rastline blizu oken za zračenje, potem jih za čas zračenja odmaknemo. Če so sadike dlje časa izpostavljene prepihu, se prehladijo ali celo pozebejo. Ker pa se zraven ohladi tudi substrat, pa se rada pojavi glivična okužba padavica rastlin.

Srečko Blas

6. Pomanjkanje svetlobe

Brez dovolj svetlobe se sadike potegnjene, so šibke in se ne morejo razviti v zdrave in močne sadike. Sadike imejmo na svetlem, a ne izpostavljenem direktnemu soncu. Za več svetlobe poskrbimo z dodatnim osvetljevanjem s posebnimi lučmi, ki so primerne za vzgojo sadik. Najceneje je, da žarnice v lučeh, ki jih že imamo, samo zamenjamo z žarnicami VS, ki so primerne za vzgojo rastlin in tudi sadik. Dodatno osvetlitev potrebujejo predvsem rastline, ki kalijo v dolgem dnevu.

7. Slaba prezračenost

Rastline dihajo, zato sadike potrebujejo svež zrak. Omenil sem že, kako se izogibati prepihu. A če imamo naše posode z rastlinami pokrite, da imajo svojo mikroklimo, jih prav tako vsak dan za kratek čas odpremo in pustimo, da se ozračijo. V postanem zraku se razvijajo in potujejo glive, bakterije in virusi. Ko so rastline že večje, pa v prostoru z ventilatorji poskrbimo za kroženje zraka, ki pa morajo biti dovolj odmaknjeni od sadik.

Srečko Blas

8. Bližina obolelih rastlin

V notranjih prostorih se na sobnih rastlinah in v njihovih substratih pogosto razvijejo rastlinski patogeni. Dokler se ne razvijejo čez prag škodljivosti, jih niti ne opazimo in odraslim rastlinam še ne škodijo. A ko so v bližini mlade in sočne sadike, so te zelo občutljive na rastlinske bolezni in škodljivce. Naše odrasle rastline dobre preglejmo, da nimamo listnate uši, rastlinjakov ščitkar, pršice, bele mušice in kaparji. Od bolezni pa pepelasta plesen. Zato pazimo, da so vse naše rastline dobro negovane in zdrave. 

9. Uporaba starih in neočiščenih lončkov ali platojev

Včasih si rečemo: 'Tole pa ni treba očistit. Malo obrišemo, pa bo tudi za letos v redu'. Za presajanje večjih rastlin, ki so že močne, lahko tako, a ko gre za vzgojo lastnih sadik v zaprtih prostorih, je to rizično. Mladi sejančki so kot dojenčki in vemo, kako so ta nežna in krhka bitja občutljiva na vse, kar je okoli njih. V ostankih substrata na starih lončkih so v mirovalnem stadiju mnoge glivice, lahko pa tudi jajčeca ali bube škodljivcev. Če uporabimo stare lončke, posode ali sejalne platoje, jih dobro operemo. Da jih pa dodatno še razkužite na ekološki način, pa jih operete z razredčenim alkoholnim kisom, nato sperete z vodo in posušite pred setvijo ali presajanjem. Najbolje pa je uporabiti vsako leto nove posode.

10. Prevelika založenost s hranili 

Mislimo, da mora biti substrat za vzgojo sadik bogat s hranili, pa avtomatsko dodamo več komposta ali celo gnojil v substrat. Nikakor! Seme ima za začetni zagon kaljivosti zaloge hranil že v sebi. Če je na voljo preveč hranil, bodo sadike pretegnjene, šibke in občutljive na rastlinske patogene. Primerjajmo, kaj se zgodi z nami, če imamo na voljo poln hladilnik. Jemo in jemo, kar imamo, je dobro, potem pa se nam zaradi prenahranjenosti pojavijo bolezni, slabo počutje in v določenem trenutku se telo 'zlomi'. Če opazimo in vemo, da našim sadikam nekaj manjka, je bolje med rastjo večkrat po malo dognojevati.

Kaj nam veleva luna za dneve od 3. do 12. marca?

Marec je tu in nastopila je meteorološka pomlad. Čas, ko se bližajo pomladna vrtna opravila in pomladanska nega rastlin. Do 15. marca je tudi ugoden čas za presajanje po luni. Zato, ko bodo ugodni tudi vremenski pogoji, že lahko presajamo v našem vrtu, terasi ali balkonu. A ne pozabimo, da redno spremljajmo napovedi vremena, ker zime še ni konec.

Tudi glede odstranjevanja zaščite pred mrazom pazite, kdaj jo boste odstranili. Rastline se prebujajo in zdaj je čas za setve v notranjih prostorih in vzgojo lastnih sadik, če imate za to čas, voljo in prostor. Ta petek je ugoden dan za cvetnice. Sobota je ugodna za listovke. Od nedelje do torka je ugoden čas za plodovke. Od sredo do petka in sobota popoldan bo ugoden čas za korenovke. Naslednja nedelja pa bo ugodna za cvetnice. 
 

Uredništvo

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.