24. 5. 2022, 17:30

Katere sončne kreme zastrupljajo morje?

Profimedia

Ker oksibenzon v kremah škoduje predvsem počasi rastočim koralam, so njegovo uporabo prepovedali v nekaterih delih Amerike in Mehike, tudi na Tajskem. Kako škodljive so sončne kreme za našo kožo?

Kaj se dogaja z oksibenzonom, ko se s človeške kože spere v morje? Ključno vlogo pri tem igrajo morske vetrnice, sicer bližnje sorodnice koral, poroča Smithsonian v nedavni raziskavi.

V laboratoriju so vetrnice izpostavili tej kemikaliji v kombinaciji s sončno svetlobo ali brez nje. Vse vetrnice iz prve skupine so poginile v 17 dneh, medtem ko so tiste, ki niso bile na soncu, preživele.

Nenavadno je bilo videti, da oksibenzon naredi sončno svetlobo toksično za korale - ravno nasprotno od njegovega namena,” je povedal avtor raziskave, William Mitch.

Profimedia

Izkazalo se je, da vetrnice, ki so izpostavljene sončni svetlobi, to spojino zmešajo s sladkorjem. In ravno ta proces, ki je namenjen uničevanju strupov, naredi kemikalijo topno v vodi in hkrati tudi strupeno.

Korale torej spremenijo kremo za sončenje v njeno nasprotje.

Nekaj zaščite so nudile alge, ki živijo v simbiozi z vetrnicami in koralami. Vetrnice brez alg so preživele en teden, tiste z algami pa več kot dva. Alge očitno “pospravijo” fototoksine, zato še bolj skrbi razširjeno beljenje koral v zadnjem času.

Profimedia

Kadar so temperature previsoke, korale izvržejo alge, ki jim sicer dajejo pisan videz, in se pobelijo. Beljenje je za korale smrtno nevarno. Po podatkih avstralske vlade se letos z njim sooča že kar 60 % Velikega koralnega grebena.

Zaradi škodljivih učinkov sončnih krem je več držav že prepovedalo njihovo uporabo, hkrati pa znanstveniki po vsem svetu razvijajo okolju prijaznejše alternative, med drugim zaščito iz alg, morske trave in cianobakterij.

Pri izbiri sončne kreme bodite zato pazljivi, da med sestavinami ne bo oksibenzona (oznaka oxybenzone, benzophenone-3 ali BP-3), še raje pa posezite po biorazgradljivih kremah, ki nosijo ekološki in veganski certifikat - te boste na spletu našli tudi pri slovenskih ponudnikih.

Izdelke za zaščito pred soncem brez škodljive učinkovine med drugim ponujajo Neutrogena, Caudalie in La Roche-Posay Anthelios.

A samo menjava zaščite pred soncem ni dovolj, opozarja Terry Hughes, morski biolog z avstralske Univerze Johna Cooka: "Korale najbolj ogrožajo podnebne spremembe, onesnaževanje in pretiran ribolov. Masovno beljenje se dogaja ne glede na prisotnost turistov."

"Celo najbolj oddaljeni in nedotaknjeni grebeni se belijo, ker jih ubija temperatura vode."

"Ironično je, da so ljudje pripravljeni zamenjati tip sončne kreme, potem pa letijo iz New Yorka v Miami na plažo."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.