6. 12. 2022, 15:48 | Promocijska objava

(NAGRADNI KVIZ): Preverite, kako dobro poznate svet recikliranja

Tetra Pak

Recikliranje poskrbi, da z našimi odpadki čim manj obremenimo okolje in da postane koristen material za izdelavo novih izdelkov. A recikliranje pomaga le, če ga izvajamo pravilno in vestno. Preverite, kako dobro poznate različne vidike recikliranja in se lahko še izboljšate. 

Preden se lotimo kviza, se za trenutek posvetimo zabojniku z rumenim pokrovom (oziroma rumeni vreči za odpadno embalažo). Pogosto nismo prepričani, kaj spada vanjo, zato je najbolj pomembno, da preberete napis na zabojniku ali preverite pri komunalnem podjetju, kaj spada vanjo. Namig: če ne najdete informacij na zabojniku ali na spletni strani komunalnega podjetja, ni prav nič narobe, če jih pokličete. Vsekakor pa obstajajo določene vrste embalaže, za katere ni dvoma o tem, ali spadajo v rumeni zabojnik ali ne. 

Kaj torej sodi v rumeni zabojnik?

Poleg vsake embalaže Tetra Pak (vanjo so najbolj pogosto polnjeni mleko, jogurti, sokovi, napitki, voda, pa tudi smetana in mezge), vanj sodi embalaža, kot so  plastenke pijač in drugih živil, jogurtovi lončki, plastični kozarčki, vrečke in folije, pločevinke hrane, pijače in ostalih živil, kovinski pokrovčki. 

Preden embalažo odložimo v rumeni zabojnik, mora biti izpraznjena. Če boste v rumeni zabojnik odvrgli embalažo, v kateri so še vedno ostanki hrane, s tem onesnažite celoten zabojnik in otežite recikliranje. 

Kaj ne sodi v rumeni zabojnik?

Plastenke in druga embalaža, ki je vsebovala nevarne kemikalije, kot so laki, barve, motorna olja, zdravila, baterije, svetilke, drugi nevarni odpadki ipd. Skratka, pomembno je, da preverite, kam lahko določen odpadek ali odpadno embalažo ločeno odložite, da ne nastajajo kupi odpadkov na odlagališčih.

Preberite še: Ste vedeli, da je recikliranje povezano s pozitivnimi čustvi? 

Zdaj pa le preizkusite še preostalo vaše znanje o recikliranju:

NAGRADE: Med sodelujočimi v kvizu bomo 15. decembra izžrebali 5 srečnežev, ki bodo prejeli 2 paketa recikliranih papirnatih robčkov Lucart Eco Natural. Ti robčki so izdelani iz recikliranega kartona embalaže Tetra Pak in predstavljajo delček večje zgodbe, ki jo Tetra Pak piše v širši skupnosti. Iz recikliranega kartona embalaže Tetra Pak namreč nastane vrsta higienskih papirnatih izdelkov, ki najdejo mesto v trgovskih centrih, šolah, knjižnicah, gledališčih, športnih objektih in drugih javnih ustanovah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.