3. 6. 2022, 17:44

Najstarejše drevo na svetu raste v ...

Wikimedia

Njegov obseg je 11 metrov premer 4, višina 60, družbo mu je delala najstarejša civilizacija v Ameriki. Ima celo ime. Uganete, koliko let ima?

Ko govorimo o starosti, ima vsaka vrsta svoje rekorde: človek 122 let, želva 190, pes 22, grenlandski kit 200 in več! A nobeden od nas se ne more kosati z drevesi.

Trenutni rekorder je 4853 let star bor, ki raste v Kaliforniji. 

Primat mu lahko kaj kmalu vzame patagonska cipresa iz Čila, ki je hkrati tudi najvišje drevo v nacionalnem parku Alerce Costero. Njeno starost je v Znanstvenem laboratoriju za podnebje in okolje v Parizu izračunal čilenski okoljski znanstvenik Jonathan Barichivich.

Jonathan Barichivich

Pri tem je uporabil dokaj nenavadne metode. Tradicionalno se starost drevesa določa z dendrokronologijo, procesom, pri katerem preštejejo število letnic v prerezu debla. Dokler drevo še živi, vzorec izvrtajo iz debla, včasih vzamejo tudi vzorec korenin in starost določijo z radiokarbonskim datiranjem. Tudi na Twitterju so se na novico odzvali ljubitelji starih dreves. "To drevo ni bilo nikoli navrtano, a videti je staro čez 2000 let."

Alerce Milenario ima tako obsežno deblo, da standardni vrtalniki ne sežejo do njegove sredice, njegove korenine pa so zaradi starosti prekrhke. Barichivich se je zato moral znajti drugače. "Moj cilj je zaščititi drevo, ne pa priti na naslovnice in podirati rekorde,” je povedal. “Zakaj bi zvrtali ogromno luknjo vanj, samo da bi potrdili, da je najstarejše. Pravi znanstveni izziv je ugotoviti njegovo starost, ne da bi ga pri tem preveč poškodovali."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rodrigo Salazar Jimenez (@rodrigofsj)

Zato je vzel le delni vzorec iz debla in naštel 2400 letnic. Celotno starost je nato izračunal s statističnim modelom, ki upošteva hitrost rasti te vrste cipres in vpliv okolja.

Rezultat: Gran Abuelo ali pradedek, kot ga imenujejo, je z 80-odstotno verjetnostjo starejši od 5000 let, natančna starost je najverjetneje 5484 let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.