27. 6. 2022, 17:17

S to preprosto odločitvijo lahko pomagate omejiti toplogredne izpuste

BOBO
S to preprosto odločitvijo lahko pomagate omejiti toplogredne izpuste (foto: BOBO)

Ni vseeno, kaj damo na krožnik. Se tudi vi lahko pohvalite s to pametno izbiro?

Ste že slišali za "lokavorje"? To so ljudje, ki jejo le hrano, pridelano v radiju približno 150 kilometrov od doma. Takšna hrana je bolj zdrava, a to še ni vse. Z izbiro lokalne hrane “prihranite” tudi kar nekaj izpustov, ki nastanejo zaradi transporta.

Profimedia

Raziskovalci Univerze v Sydneyju so ugotovili, da je prevažanje hrane krivo za kar 19 odstotkov vseh toplogrednih plinov, povezanih s človeško prehrano. To je kar sedemkrat več od prejšnjih ocen in precej več od deleža, ki ga transport prispeva v drugih panogah.

Situacija je še posebej resna v bogatejših državah

Pred to študijo je veljalo, da lahko največ za okolje naredimo s prehodom na bolj rastlinsko prehrano, saj je gojenje živali povezano z višjimi izpusti. Zdaj vemo, da se moramo, če hočemo dobro planetu in zanamcem, odločati tudi za lokalne sestavine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Powerplants Australia (@powerplantsaustralia)

V analizo so vključili 74 držav (izvoznic in uvoznic). Največ toplogrednih izpustov pričakovano prispevajo največje države: Kitajska, ZDA, Indija in Rusija. A po drugi strani ZDA, Nemčija, Francija in Japonska, v katerih živi le 12,5 odstotkov vseh ljudi na svetu, v ozračje izpustita kar 46 odstotkov vseh toplogrednih plinov, povezanih s transportom hrane.

Delež izpustov je odvisen tudi od vrste hrane

Prevoz sadja in zelenjave tako povzroči skoraj dvakrat več izpustov kot njihova pridelava, saj zahtevajo prevoz v kontroliranih temperaturah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Shipyard (@theshipyardblog)

Če bi vsi jedli le lokalno, bi “privarčevali” 0,38 gigatone toplogrednih plinov, kar je toliko, kot če bi se peljali do Sonca in nazaj, 6000-krat.

Seveda ni realno, da bi vsi jedli le lokalno pridelano hrano, lahko pa bi več vlagali v obmestne obdelovalne površine, menijo avtorji raziskave. Bogatejše države bi morale vlagati v čistejše vire energije za vozila in hkrati zmanjšati uvoz. A po drugi strani so ravno kupci tisti, ki s svojimi odločitvami narekujejo, kako trajnostna bo prehranska veriga v prihodnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.