N. V. | 25. 9. 2023, 13:27

Spet cvetijo sadna drevesa: narava je vedno bolj zmedena – poznamo razlog (in ne, to ni toplo vreme)

Facebook/Gobe in druge naravne dobrote

Čeprav je že konec poletja, so marsikje spet zacvetele češnje, hruške in druga sadna drevesa.

Na Facebooku so se pojavile fotografije cvetočih sadnih dreves ali novih listov na drevesih, ki so bila že gola. Uporabniki ob tem velikokrat pišejo, da je "narava vse bolj zmedena", in ugotavljajo razlog.

Facebook/Gobe in druge naravne dobrote/posnetek zaslona

Ker pojav ni pogost, med ljudmi pritegne pozornost, v času vse bolj opaznih podnebnih sprememb pa se številni sprašujejo, ali je tudi to znamenje, da se vreme res spreminja. Sekundarnemu cvetenju smo namreč trenutno priča po vsej Sloveniji. Presenečajo jesenski cvetovi sliv, jablan, šmarne hrušice, češenj in okrasnih grmovnic.

Razlog vas bo presenetil: ne, ni toplo vreme

Pojav sam po sebi ni nekaj zelo nenavadnega, za N1 trdi Metka Hudina, redna profesorica na oddelku za agronomijo na ljubljanski biotehnični fakulteti.

Razlaga, da se tako rastline odzovejo na stres, ki so ga doživele. Zaradi suše in toče, ki smo jima bili priča poleti, so rastline razumele, da je čas za mirovanje, potem pa so ugotovile, da so razmere ugodne za ponovni razvoj. Namreč septembra je sledilo nadpovprečno toplo vreme, ki je zadržalo skoraj poletne temperature vse do konca meseca. Zato zdaj sadna drevesa ponovno cvetijo ali poganjajo liste.

Bomo zaradi tega pojava češnje obirali pozimi?

Čeprav sadna drevesa zdaj cvetijo, bo cvetov manj kot spomladi, pa tudi manj listov. Je pa res, da se tu in tam zgodi, da se cvetovi razvijejo v plodiče.

"Vendar jesenskih ali božičnih hrušk ali češenj ne bomo obirali," se je pošalila Hudinova. Vendarle bo kmalu spet nastopilo mrzlo vreme in rastline bodo spet nehale cveteti.

"So pa ti cveti in brsti za naslednjo pomlad izgubljeni," razlaga, da iz brstov, ki so pognali jeseni, spomladi ne bo ponovno pognal cvet ali list.