I. D. | 12. 6. 2022, 17:55

Ta obnovljivi vir bi lahko zagotovil neskončno zalogo elektrike

Profimedia

Žarek upanja ob vedno večji energetski negotovosti prihaja iz dežele vzhajajočega sonca - bi podprli to rešitev?

Inovacija prihaja z Japonske, kjer bodo "v morje spustili gigantsko turbino, ki bo proizvajala 'neskončno' energijo", poroča Science Alert.

Turbino po imenu Kairyu so razvijali deset let, spominja na 330-tonsko letalo, ki lebdi ob dnu morja, zasidrano na globini med 30 in 50 metri.

Izjemno zmogljiv sistem

Izdelovalec IHI Corp. želi turbine namestiti v enem najmočnejših svetovnih tokov, Kuroshio. Elektriko bodo na kopno prenašali po kablih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Telegraph (@telegraph

Predvidena kapaciteta tega toka je več kot 200 gigavatov, kar bi pomenilo kar 60 odstotkov trenutnih kapacitet Japonske.

Vse od nesreče v Fukushimi Japonska išče nove možnosti

Do zdaj je večinoma vlagala v obnovljive vire, kot so sončne in vetrne elektrarne. Ta država je že zdaj tretja največja proizvajalka sončne elektrike.

A izkušnje so pokazale, da je izkoriščanje vetra geografsko primernejše v Evropi, medtem ko ima Japonska prednost morskih tokov.

V številkah: morski tokovi lahko pokrijejo od 50 do 70 odstotkov vseh tamkajšnjih potreb po elektriki, vetrne elektrarne lahko zagotovijo 29 odstotkov, sončne pa le 15.

Japonci nimajo veliko izkušenj s podvodno gradnjo

Kljub temu so odločeni, da bodo čim prej dosegli ogljično nevtralnost. Če/ko jim uspe, bo to velik korak proti čisti, zeleni in varni proizvodnji elektrike. Na to so pozorni tudi energetski analitiki, ki "napovedujejo 'konec premoga' v Aziji, ker so japonski investitorji podprli obnovljive vire."

Podvodne turbine sicer niso povsem nove, a navadno namesto tokov izkoriščajo plimovanje. V kombinaciji z vetrnimi elektrarnami so tako že leta 2017 energetsko osvobodile Shetlandske otoke.

Stanje pri nas

V Sloveniji takšna rešitev zaradi kratke obale in šibkega plimovanja ni preveč obetajoča, naši najpomembnejši obnovljivi viri so lesna biomasa, vodna in sončna energija ter v zadnjih letih tudi izkoriščanje bioplina.

Profimedia

Cilj 25 odstotkov elektrike iz obnovljivih virov je Slovenija dosegla leta 2020.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.