Srečko Blas | 22. 12. 2022, 19:00

To so rastline z najlepšo okrasno skorjo (FOTO)

Srečko Blas

Vse grmovnice in drevesa imajo skorjo. In prav ta je v zimskem času najbolj na očeh. V naravi je prav lubje sedaj glavna 'obleka' dreves, zato pojdite v gozd in se jih tudi dotaknite. Ugotovili boste, da so občutki različni, kot so različne skorje. Pa objemite kako drevo. Občutek ob objemu drevesa je zdravilen in pristen stik z naravo.

Prav zaradi dekorativnega lubja je mnogo listopadnih grmov in dreves zato dobilo svoje mesto v hortikulturnem oblikovanju že v zgodovini. Arboretumi in botanični vrtovi so prava zakladnica z drevesi in grmi s posebnim lubjem. Zato predlagam, da se tudi zdaj, ko bo kak lep zimski dan, odpravite v Ljubljanski botanični vrt, Arboretum Volčji Potok, Mozirski gaj ali kar vam je blizu podobnega, na sprehod in preučevanje lepot lubja. 

Srečko Blas

Kaj je pravzaprav lubje in kako je sestavljeno?

Funkcija lubja ni samo, da je lepo pisano in ima zanimivo strukturo. Lubje je 'koža' rastline in ima, kot naša koža, predvsem varovalno funkcijo pred zunanjimi vplivi. Vsako lubje ima dve plasti oziroma dve tkivi – zunanje in notranje tkivo.

Zunanje tkivo, katerega vidimo, so odmrle rastlinske celice. To, kar vidimo, rastlino varuje pred izhlapevanjem in izgubo vode. Nudi zaščito pred raznimi vremenskimi vplivi, kot so močan veter, močno sonce, hud mraz in poškodbe toče. Varuje pred plenilci in napadi škodljivcev ter rastlinskih bolezni. Notranje tkivo pa je živo in je življenjskega pomena za rastlino. V živem tkivu so žile, po katerih potujejo rastlinski sokovi iz listov v preostale dele rastlin in iz korenin v nadzemni del. Je tu še bolj podrobno ločeno strokovno v več plasti, a ne bi šel zdaj v podrobnosti.

Srečko Blas

Katera so drevesa in grmi z najlepšim lubjem?

Za mene je vsako lubje lepo lubje. Tako kot imamo ljudje različno kožo in vsaka koža je lepa. A ljudje smo od vseh izbrali nekaj dreves in grmov, ki se že stoletja uporabljajo za zasaditve v parkih in vrtovih. Ker od vseh omenjenih slik ni v članku, si s pomočjo strokovnega latinskega imena lahko sami pridobite še dodatne informacije prek spleta, v cvetličarni, vrtnem centru ali drevesnici, če bi katero od teh rastlin radi imeli v svojem vrtu. 

Od grmovnic bi izpostavil rdeči dren (Cornus sanguinea) in zlati dren ( Cornus sericea 'Flaviramea'), ki se pogosto uporabljata za skupinske zasaditve. Več kot jih je v skupini, bolj impozantno delujejo intenzivne rdeče ali rumene veje grma. Dobro prenaša obrezovanje in tudi v cvetličarnah se njihove veje pogosto uporabljajo v šopkih in dekoracijah. Zelo priporočam tudi za vrtove, ker dreni niso zahtevni za vzdrževanje.

Srečko Blas

Zlata leska (Corylus avellana 'Aurea') je okrasna drevesa, katerih mlade veje so pozimi lepe oranžne barve. Krilata trdoleska (Euonymus alata) je listopadni grm, katerega lubje ima plutaste rebraste izrastke. Poleg lubja pa je ta trdoleska dekorativna jeseni, ko se listi obarvajo intenzivno rdeče. Trilistni citronovec (Poncirus trifoliata) je grm, katerih barva lubja vej je lepe zelene barve. Rastlina ima tudi velike zelene trne, zato se jo lahko sadi za žive meje. Poleg zelene barve vej, pa so tu v zimskem času dekorativni še rumene drobne limone. Rumena in rdeča beka (Salix viminalis) so sicer drevesa iz rodu vrb, katerih se zagotovo spomnijo starejše generacije. Na mokriščih, ob potokih in rekah je nekoč bilo posajenih veliko teh vrb, katere so vsako leto močno prirezovali, da so bile bolj grmaste rasti. Iz porezanih dolgih enoletnih vej so pletli koše in košare. Na podeželju jih še srečamo, a jih je veliko manj kot nekoč. Mlade veje, po domače jim pravimo šibe, so izredno prožne in elastične. Tudi za privezovanje trsov so se nekoč uporabljale bekine veje. 

Srečko Blas

Od grmov pa k drevesom. Vrba žalujka (Salix babylonica) je tudi ena vrsta iz rodu vrb, katerih barva lubja mladih vej je žive rumene barve. Zraste lahko v veliko drevo in mlade veje so dolge in prevešajoče. Delujejo nežno in zelo so prožne, tako da jih je lepo opazovati, kako te veje plešejo v vetru. Zelo dobro uspevajo ob rekah in vlažnih tleh. Breza (Betula pendula) je drevo, ki bi moralo biti v vsakem večjem vrtu ali posestvu. Ni razlog samo lepo belo lubje. Breza deluje elegantno in nežno. Tudi dotik je prav poseben. Skorja je nežna in deluje mehko ob dotiku. Poleg tega je pa še zdravilna in uporabna za čaj in v kozmetiki za šampon. Kar nekaj vrst brez ima dekorativno lubje.

Srečko Blas

Javorolistna platana (Platanus x hispanica) je vsem poznano in pogosto drevo v mestih, drevoredih in parkih. Deblo ima dekorativno lisasto skorjo. Če dobro pogledate vzorec platanine skorje, je to vzorec, ki ga je nekdo uporabil za kreacijo vojaških uniform. Se pa na platanah v zadnjih letih pojavljata škodljivca platanov listni zavrtač in platanina čipkarica. Zatiranje zaradi velikosti dreves pa ni enostavno in poceni.

Papirnati javor (Acer griseum) je drevo, katerega lubje je bakrenasto rdeče barve barve. Po deblu in vejah so nanizane večje in manjše mehke luske, ki izgledajo, kot da so iz papirja. Od tu tudi ime papirnati javor. Od javorjev so tu še davidov javor (Acer davidii), trilistni javor (Acer trifolium), progasti javor (Acer x conspicuum 'Phoenix') in še nekaj vzgojenih sort je še tu, ki so poleg lubja dekorativni tudi po listih. Tibetanska češnja (Prunus serulla) je okrasna češnja, ki ima rdečkasto svetlo in gladko lubje. Hikonija (Carya ovata) je veliko drevo z trakastim lubjem sive barve. Deluje kosmato in dobro uspeva v senci. Hrast plutovec (Quercus suber) je vrsta hrasta, ki razvije debelo plast plute na deblu. Pri nas je prehladno, a Jadranska obala mu že ustreza za rast blizu nas. Vem, da raste nekaj dreves v Novem Vinodolskem. Je zimzeleno drevo. 

Srečko Blas

Ne samo listopadna drevesa, ampak tudi mnogi iglavci in zimzelena drevesa imajo lepo skorjo. Bor (Pinus), smreka (Picea) in jelka (Abies) imajo luskasto in smolnato lubje, sive do rdečkaste barve. 

Kako v vrtu vklopimo rastline z dekorativnim lubjem?

Da v zimskem času dekorativna debla in veje bolj padejo v oči, bodimo pozorni, da posadimo ob nekaj, kar je lubju kontrast. Recimo breza ob sivi steni, papirnati javor ob kamniti škarpi, rdeči ali zlati dren pred iglavci itd. Če imamo prostora na voljo, posadimo več primerkov skupaj. Skupinska zasaditev deluje impozantno in prej pritegne naš pogled kot ena rastlina sama. Za podrast uporabimo kontrastne pokrovne rastline ali dekorativni posip. Tudi vzdrževanje tal okoli dreves bo s tem lažje. 

Lepoto in poseben čar lubju dodajo še leta in vse kar se drevesu ali grmu v teh letih zgodi. Razne grče, kraste, zadebelitve zaradi poškodb, luknje in vdolbine. A to je sekundarna lepota, ki dopolni osnovno lepoto lubja z desetletji ali celo stoletji. 

Kaj pa nam veleva luna za zadnji teden leta 2022 od 23. decembra 2022 do 1. januarja 2023? 

Pred nami je praznični teden, ko je prav, da so vrtnarska dela bolj v ozadju. Od petka, 23. decembra, ko nastopi zadnji mlaj v letu 2022, se konča tudi obdobje za presajanje po luni za to leto. Ko utegnemo, le poskrbimo za sobne rastline. Predvsem pa zdaj uživajmo, se družimo, bodimo hvaležni za vse lepo, kar nam je dalo leto 2022 in si manifestirajmo vse najlepše za nas in naše rastline v prihajajočem letu 2023! Vesel božič vam želim!

Srečko Blas

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.