I. D. | 8. 7. 2022, 06:00

V tej državi se obeta popolna prepoved. Bi se lahko to zgodilo tudi nam?

Profimedia

Stopnja zavedanja je po svetu zelo različna. Slovenci smo ekstremni. Veste, v katero smer?

21. julija 2021 je v EU začela veljati direktiva o plastičnih proizvodih za enkratno uporabo, za katere obstajajo okolju prijaznejše alternative. A v eni ameriški zvezni državi so šli še veliko dlje.

Nova kalifornijska zakonodaja zahteva, da mora biti v roku desetih let vsa embalaža primerna za reciklažo ali kompostiranje.

Profimedia

Se spomnite, čemu vse smo se odpovedali zavoljo narave? Med danes prepovedanimi plastičnimi izdelki so:

  • pribor (vilice, noži, žlice, palčke),
  • krožniki,
  • slamice,
  • vatirane palčke,
  • mešalne palčke za pijače,
  • palčke za pritrditev na balone in podporo balonov,
  • posode za živila iz ekspandiranega polistirena,
  • proizvodi iz oksorazgradljive plastike.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Okolju prijazna osebna nega (@poket.si)

Potem so tu še pravila glede ločenega zbiranja in plastenk. Do leta 2029 naj bi za recikliranje zbrali 90 odstotkov vseh plastenk, z vmesnim ciljem 77 odstotkov do leta 2025. Do leta 2030 bi morale vse plastenke vsebovati 30 odstotkov reciklirane plastike, z vmesnim ciljem 25 odstotkov do leta 2025.

Bobo

Treba je priznati, sliši se zelo evropsko (birokratsko). Za malo svežega vetra zato pokukajmo čez lužo, kjer je kalifornijski guverner Gavin Newsom ravnokar podpisal zakon, ki preprosto zahteva, da mora iti do leta 2032 prav vsa plastična embalaža v reciklažo ali na kompost.

Poleg tega bo v naslednjem desetletju industriji plastike pobral še slabih 5 milijard dolarjev (4,9 milijarde evrov), s katerimi bo blažil škodo, ki jo plastika povzroča okolju in zdravju ljudi, predvsem tistih v manj premožnih skupnostih.

"Naši otroci si zaslužijo prihodnost brez plastičnih odpadkov in njihovih nevarnih posledic, od zatrpanih oceanov do ubijanja živali – zastrupljanja zraka, ki ga dihamo, vode, ki jo pijemo, in hrane, ki jo jemo. Nič več. Kalifornija ne bo prenašala plastičnih odpadkov, ki se kopičijo v naših vodah in zaradi katerih težko dihamo," je bil odločen Newsom.

Naivno ali ne, priznajte – včasih si vsi želimo, da bi lahko samo z odločnostjo rešili svet. Realnost je v Ameriki povsem drugačna. Le pet do šest odstotkov plastičnih odpadkov gre v reciklažo, kar 85 odstotkov je konča na odpadih. Leta 2018 so v ZDA proizvedli 35,7 milijona ton plastičnih izdelkov. Največja "pridelovalka" plastike je sicer Kitajska, s šest do osem milijoni ton mesečno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by domžalec.si (@domzalec.si)

Pregovorno pridni Slovenci tudi na tem področju ne razočaramo. Pohvalimo se lahko z eno najvišjih stopenj recikliranja plastične embalaže, ta je kar 70-odstotna.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.