Srečko Blas | 18. 5. 2023, 19:00

Zasadite cvetlični vrt, s pomočjo katerega boste ustvarili čudovite šopke

Srečko Blas

Stari rek pravi, da je roža najlepša tam, kjer raste. In s tem se strinjam. Zato vsi občudujemo cvetje v vrtu, a si hkrati želimo imeti v svojem domu ali stanovanju tudi šopek sezonskega cvetja. Da ne boste imeli slabo vest, ko si boste naslednjič želeli odrezati nekaj cvetov za šopek z vrta, vam tokrat predstavljam rešitev. 

Ustvarite si cvetlično gredo, oziroma kotiček z rastlinami, kjer bodo rastle in cvetele ne samo za okras, temveč bodo kasneje krasile vaš dom! Katere so najbolj hvaležne cvetnice za šopke in kako to udejaniti, pa v nadaljevanju.

Koliko prostora potrebujete, kako zasaditi in skrbeti za vrt rezanega cvetja?

Ne potrebujete ga veliko. Rastline so na tej gredi posajene bolj gosto in kombinirajte visoke in nizke cvetoče rastline. Kombinirajte trajne in enoletne rastline. Ker so rastline tu posejene bolj gosto, boste z rezanjem cvetov skrbeli, da bodo imele vse rastline dovolj prostora in svetlobe. Z obrezovanjem boste tudi spodbujali rast in nastavke novih cvetov, katere boste rezali pozneje in večkrat. Tudi na terasi ali balkonu si lahko posadite izbrani nasad cvetlic v posodi ali koritu, katere boste brez slabe vesti rezali za šopke. Na primer posadite skupaj visoke sončnice in nižje cinije, ognjič in astre. Dodajte pa še okrasni grahor, ki se bo vzpenjal po sončničnih steblih.

Srečko Blas

Ker so tu rastline bolj gosto posajene, jih boste morali rezati za šopke, da bodo lepo rasle in cvetele. Bo pa potrebno dovolj zalivanja in pravilno dognojevanje. Da rastline lepo, redno in bogato cvetijo, se ne smejo nikoli izsušiti, ker to ustavi razvoj cvetov. Dognojujte z gnojili, ki vsebujejo več fosforja in bora, ter manj dušika. Zemlje naj bo dovolj in po potrebi jo med rastjo še dodajajte. Zelo dobrodošel bo tudi dobro preperel humus, da je v zemlji dovolj organske snovi, ki vežejo nase elemente hranila dognojevanja in so tako potem ti elementi dostopni cvetočim rastlinam.
 
Cvetni vrt za rezanje naj bo trajni vrt, ki vam bo služil več let za domače rezano cvetje od pomladi do jeseni. To pomeni, da v vrtu je to greda cvetja oziroma del vrta, ki je okrasna in hkrati uporabna. Vključite tudi rastline, ki jih boste uporabljali za zelenje. Trave, praproti in hoste, recimo. Naj vam bo tam cvetje na voljo od pomladi do jeseni. Za pomladni čas posadite jeseni spomladi cvetoče čebulnice. Narcise, tulipane, hijacinte, zvončke in okrasne luke. Te čebulice lahko ostanejo tam več let. Posadite jih dovolj globoko, da ko boste skrbeli in okopavali kasneje poleti ter jeseni okoli trajnic in enoletnic, da čebulic ne poškodujete.

Srečko Blas

Mnogo je trajnic, ki imajo čudovite cvetove, ki so primerni tudi za šopke. To so rmani, rudbekije, ameriški slamniki, ostrožnik, okrasne marjete in še mnogo drugih. A izberite in posadite tiste trajnice, katere so vam najbolj všeč v domačem šopku. V nasad posadite tudi poleti in jeseni cvetoče gomoljnice kot so gladiole in dalije. In seveda so tu še bogato cvetoče enoletnice, katere lahko zdaj, v pomladnem času, še posejete ali posadite sadike. To jih je pa veliko in na vas je, da jih izberete, katere želite. Odločite se glede na prostor, ki ga imate na voljo in katere cvetlice obožujete v svojih šopkih. 
 
Nadaljujmo tradicijo. Na cvetličnem vrtu vzgajajmo nostalgično babičino cvetje. Mislim, da vsi poznate trend 'babičino cvetje'. To je pred nekaj leti bilo pravi hit v mestih, čeprav je pri mnogih vrtičkarjih to že itak stalnica, ki se že generacije prenaša z gojenjem cvetja in je postalo del domače vrtičkarske tradicije. To so cvetlice, ki so jih gojile že naše babice, ko še ni bilo cvetličarne za vsakih vogalom, da so vedno imele sveži šopek v hiši. Naše babice so gojile cinije, okrasne marjete, okrasni rman, ognjič, astre sončnice, amarant, trajne astre, dalije, potonike, jesenske anemone, hermeliko, vrtnice in hortenzije... Nadaljujmo tradicijo, a pojdimo tudi s časom naprej. Botaniki in vrtnarji so vzgojili mnogo novih in krasnih sort na osnovi tradicionalnih vrst cvetja. Posadimo vsako leto kaj novega, saj vrtičkanje je tudi eksperimentiranje in stalni vir novega znanja. 

Srečko Blas

Kakšno mesto v vrtu je najboljše za cvetlični vrt?

Mesto, oziroma lega, kjer boste imeli svoj cvetlični vrt za rezanje je pomemben. Nikar naj ne bo senčen, ampak naj ima vsaj 6 ur polnega sonca na dan. Pomembno je tudi, da je pozicija zaščitena od vetra, da vam cvetlic ne bo lomil veter. Poti imejte urejene tako, da imate dostop do vseh cvetlic enostaven, da s stegovanjem ne polomite ali poškodujete cvetov. Grede naj bodo široke največ 1,2 metra. Lahko sadite tudi na visoke grede. Da vam cvetlic v poletnem času veter in kakšno hujše neurje ne polomi, jih tudi ogradite ali poskrbite za opore, da se imajo kam nasloniti. 

Srečko Blas

Cvetlice za rezanje vklopite tudi v zelenjavni vrt

Tudi če imate dovolj mesta za cvetlični vrt, vključite cvetoče rastline kot dobre sosede tudi v zelenjavnem vrtu. Ne samo, da preprečujejo rast plevela, ampak nekatere cvetlice tudi odganjajo škodljivce, da ne napadejo naših sadik zelenjave. Ognjič je idealen, saj odganja mnoge škodljivce s svojim vonjem. In barviti cvetovi privabljajo čebele in ostale opraševalce, kar je predvsem v pomoč plodovkam, katerih pridelek je odvisen od opraševalcev. 

Kombinirajte in bodite kreativni!

Ne samo na gredicah in pri izboru cvetlic, ampak tudi pri izdelavi šopkov. Kupite kakšno cvetje v cvetličarni ali na tržnici, saj sami vsega ne morete vzgojiti. Cvetje, ki ga kupite pa mu dodajte svoje cvetje, ki jih boste nabrali v svojem cvetličnem vrtu za rezano cvetje. Ko greste na sprehod v naravo, si le naberite šopek poljskega ali travniškega cvetja, ki ga doma ravno tako obogatite s svojim rezanim cvetjem iz vrta. 

Srečko Blas

V šopek vklopite zelišča in dišavnice. Vejice rožmarina, sivke, žajblja, bazilike, timijana, mete ali kakega drugega aromatičnega zelišča bo služilo kot zelenje, a hkrati bo tudi šopek oddajal njihove vonjave. Te vonjave nas bodo v prostoru razvajale in poleg tega še odganjale komarje ter muhe. 
Uporabite tudi veje. Lahko olistane ali pa gole, suhe. V šopku delujejo strukturno. Šopku bodo dale oporo in posebno umetniško konstrukcijo. Tu bi lahko še veliko našteval, a okusi so različni. Lahko ostanete pri klasičnih in enostavnih šopkih, ali pa vklopite domišljijo in glede na cvetje in materiale, ki so vam blizu, ustvarite kaj ekstravagantnega. 

Kaj pa nam veleva luna za dneve od 19. do 28. maja?

Ledeni možje in uscana Zofka so za nami. Sedaj prihajajo toplejši dnevi in vreme nam bo bolj naklonjeno tudi za delo na vrtu. Letos je maj malo hladnejši in tudi bolj moker, tako, da je čas pred nami še pravi za nekatere setve. 25. maja nastopi tudi ugoden čas za presajanje po luni, ki bo trajal vse do 5. junija.

Glede na vreme, bodite sedaj pozorni tudi na pojav rastlinskih bolezni in škodljivcev. Pepelaste plesni ljubijo visoko vlago. Od škodljivcev so zdaj na pohodu polži. Tudi odstranjevanje plevela je letos treba narediti pogosteje, ker ima res dobre pogoje za rast. Ta petek in vikend je ugoden čas za korenovke. Od ponedeljka do srede zjutraj je ugoden čas za cvetnice. V sredo ob 10. uri natopi ugoden čas za listovke, ki bo trajal vse do 17. ure v četrtek. Od petka ter cel naslednji vikend pa bo ugoden čas za plodovke. 

Uredništvo

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.