Kako prepoznati zeljnato glavo, ki je polna kemikalij? (Trik je zelo preprost)

23. 9. 2025, 11:01 | Vir: Govori.se
Kako prepoznati zeljnato glavo, ki je polna kemikalij? (Trik je zelo preprost) (foto: Profimedia)
Profimedia

Ga znate pravilno izbrati?

Številni so se že začeli pripravljati na hladnejše dni in načrtujejo nakup zelja za kisanje. Vendar pa, kako prepoznati glavo zelja, ki ni obdelana s potencialno škodljivimi kemikalijami? Nakupovanje zelenjave in sadja v tem obdobju prinaša zdravstveno tveganje, in sicer povečane količine nitratov, poroča hrvaški N1.

Nitrat je kemijska spojina, ki se dodaja sadju in zelenjavi, da sadje čim hitreje zori. Problem nastane, ko ta kemikalija prodre v živilo, saj postane nevarna za zdravje. Pri mladem zelju se nitrat najbolj nabira v koreninah in na površinskih listih, najmanj pa v sredini glave.

Zato strokovnjaki apelirajo, da ne jeste korena, ki ga številni radi pojejo že kar med sekljanjem zelja, ko "izkopljejo" glavo, preden jo začnejo kisati. Če kuhate sladko zelje, obvezno odstranite zunanje liste, saj verjetno vsebujejo nitrate.

Če ste rojeni v enem od teh 3 znamenj, se oktobra lahko resnično veselite
zelje
Profimedia

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je "varen" vnos nitratov pet mg na kilogram telesne teže dnevno. Torej, za osebo, ki tehta 60 kg, ne bo težave, če vnesejo 300 mg nitratov s hrano, kar je približno okoli 400 g svežega zelja. Če odstranite korenino in površinske liste, se količina nitratov na gram zelja zmanjša.

Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da ni razloga za skrb, saj ni vsaka glava zelja "obdelana s kemikalijami". Preprosto je treba biti previden pri glavah, ki so bile hranjene z organskim in mineralnim gnojilom, da rastejo hitreje in so večje.

Pri izbiri zelja morate paziti na vonj in videz. Zelenjava bi morala imeti pravilen vonj – po zelju. Zunanji listi zelenjave morajo biti nedotaknjeni, brez poškodb, značilne oblike in barve (beli, zeleni ali vijoličasti). Zunanji listi ne smejo biti suhi, pri belih in vijoličastih sortah morajo ti listi "sijati".

Testenine še vedno kuhate v vodi? Delate napako