A. Ko. | 7. 1. 2023, 19:24

10 položajev mačjega repa in kaj vam mačka s tem sporoča

Profimedia

Mačji rep je pomemben del njihovega komuniciranja z okolico. Ali veste, kaj pomeni, če mačka svoj rep ovije okoli vas? Ali če ga drži zelo pokonci? 

Mačke svoj rep, skupaj z očmi, uhlji in postavitvijo telesa, uporabljajo za izkazovanje počutja. Razumevanje, kaj pomeni določeno premikanje repa, vam bo pomagalo razvozlati, kaj vam mačka sporoča.

  • Ko mačka bliskovito premika svoj rep in z njim udarja po tleh pomeni, da je iritirana, znervirana ali jezna. To pomeni, da vašo mačko nekaj moti. Če se na primer crkljate z njo in prične z repom udarjati ob tla, to pomeni, da vam sporoča, da prenehajte. Če tega ne storite, lahko sledi renčanje, celo grizenje.
  • Trzanje s konico repa - mačke trzajo s konico repa, ko se igrajo in lovijo, pa tudi takrat, ko so razdražene ali celo razočarane. Če se ne igrajo in česa ne zalezujejo, potem bodite na trzanje konice repa pozorni, saj to običajno pomeni, da so 'srednje jezne'.
  • Ko mačka počasi premika rep iz ene strani na drugo, to lahko pomeni osredotočenost na primer na igračo ali drugo žival, znotraj ali zunaj doma.
  • Trepetanje z repom pomeni, da je mačka zelo navdušena, da vidi vas ali pa drugo mačjo prijateljico. Če mačka rep pri tem drži zelo visoko in je naslonjena na navpično steno, pa to lahko tudi pomeni, da markira.
  • Zakaj mačka svoj rep ovije okoli vas? Tako, kot se ljudje pozdravljamo z rokovanjem ali objemanjem, vas mačka lahko pozdravi tako, da svoj rep ovije okoli vas ali pa repek prepleta z repkom drugih mačk. Gre za vedenje, ki sporoča, da je mačka pripravljena na interakcijo.

  • Ko mačka rep drži pokonci, to pomeni, da je družabna, samozavestna in prijazna. To je tudi prijateljski pozdrav med mačkami in tako mačji mladiči pozdravijo svojo mamo.

Ena izmed raziskav je pokazala, da se bo mačka zelo hitro približala mačji silhueti z dvignjenim repom, na drugi strani pa bo zelo zadržana do silhuete s spuščenim repom.

Če se vam mačka približa z dvignjenim repom, je to pravi čas, da jo pobožate in se z njo igrate.

  • Včasih je rep mačke videti kot vprašaj. Ta sporoča, da je mačka vesela in prijateljsko pristopa ter vas vabi k interakciji.
  • Ko ima mačka rep napihnjen, držo pa zgrbljeno, gre za resno stanje, ki sporoča, da jo pustite pri miru, predvsem pa ne poglabljajte njene stiske. Morda se počuti ogroženo zaradi drugih živali, morda zaradi neznanih ljudi. Vsekakor to ni pravi položaj za interakcijo z njo.
Profimedia

  • Če mačka rep spusti na višino hrbta in ga nosi nizko pri tleh, to pomeni, da je prestrašena in zaskrbljena. Še huje je, če rep stisne med tačke.
  • Kaj pa pomeni, če mačka zvije rep okoli telesa? Če mačka sedi ali leži z repom okoli telesa, je prestrašena, morda jo nekaj boli ali se slabo počuti. Ko to opazite, prekinite interakcijo z mačko in poskrbite, da v njeni bližini ni stresnih dejavnikov. Če mačka to počne nekaj dni zapored in opazite še kakšne druge neobičajne znake, se priporoča pregled pri veterinarju. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.