A. Ko. | 15. 4. 2022, 07:46

110 let po Titaniku: kateri so 3 psi, ki so preživeli in TO jih je rešilo

Profimedia

Ann Elisabeth Isham je ena izmed tistih, ki je izgubila življenje, ker je zavrnila možnost vkrcanja brez svoje ljubljene nemške doge. Našli so ju v oceanu, objeti.

15. april 1912 se je v zgodovino za vse večne čase zapisal kot dan, ko je potonila 'ladja sanj' – Titanik. Ste vedeli, da so na ladjo vkrcali tudi 12 psov (najmanj toliko, točnih podatkov o tem ni), izmed njih pa so trije preživeli potop?

Na Titanik so se s svojimi pasjimi prijatelji lahko vkrcali samo potniki prvega razreda. Večina psov je prebivala v kletkah, enkrat na dan so jih sprehajali po palubi in zanje naj bi bilo dobro poskrbljeno. Za nekatere pa so lastniki želeli, da bivajo z njimi v kabinah. Ko se je ladja začela potapljati, naj bi eden izmed potnikov pse v kletkah osvobodil, kar je na palubi povzročilo še večji kaos.

Preživela sta dva pomeranca in en pekinezer. Vsem je skupno to, da so bivali v kabinah skupaj s svojimi lastniki in da gre za majhne pse. Prav to – tako predvidevajo – jih je rešilo! Skrbniki so jih namreč lahko skrili in drugi sopotniki tako niti opazili niso, da imajo v čolnu pasjo družbo.

O preživelih psih ni veliko znanega. Psička Lady pasme pomeranec je bila v lasti Margaret Bechstein Hays. Kupila jo je v Parizu med potovanjem po Evropi in se z njo vračala v rodni New York. Bili sta v rešilnem čolnu št. 7, Margaret je psičko zavila v odejo. Sun Yat Sen je bil pekinezer, katerega lastnika sta bila založniška mogotca Myra in Henry S. Harper. Rešili so se z rešilnim čolnom št. 3. Drugi preživeli pomeranec pa je bil v lasti Martina in Elizabeth Jane Rothschild. Bili so na rešilnem čolnu št. 6. Elizabeth naj bi psa vse do prihoda reševalne ekipe skrivala pod plaščem. Posadka ga ni želela sprejeti, toda njena lastnica je vztrajala. Njen mož nesreče ni preživel.

Znani so tudi nekateri žalostni utrinki zadnjih trenutkov življenja psov in ljudi na Titaniku:

Ann Elisabeth Isham je ena izmed tistih, ki je izgubila življenje, ker je zavrnila možnost vkrcanja brez svoje ljubljene nemške doge. Govorice pravijo, da so trupli Ann in njene psičke našli skupaj, bili naj bi objeti.

Ena izmed žrtev je bil tudi francoski buldog, prvak Gamin de Pycombe, ki ga je lastnik kupil v Londonu le teden pred vkrcanjem. Sodeloval naj bi na pasji razstavi te pasme, ki se je zgodila teden kasneje v New Yorku. Eden izmed sodnikov na tem dogodku je bil tudi Samuel Goldenberg, ki je prav tako potoval s Titanikom in preživel.

Novofundlanec po imenu Rigel, ki je pripadal prvemu častniku Williamu Murdochzu, je v ledeni vodi zdržal tako dolgo, da je s svojim lajanjem privabil pozornost posadke Carpathia in tako rešil kar nekaj ljudi. Kaj se je zgodilo z njim in njegovim lastnikom, ni znano.

Tudi kapitan Smith (na fotografiji spodaj) se je vkrcal na ladjo s svojim psom Benom. Nihče od njiju ni preživel potopa.

Prav za 15. april so na Titaniku načrtovali posebno razstavo psov. Ta se ni nikoli zgodila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.