A. Ko. | 22. 9. 2022, 17:30

5 nasvetov, kako psa pripraviti na hladnejše vreme

Profimedia
5 nasvetov, kako psa pripraviti na hladnejše vreme (foto: Profimedia)

Prihaja hladnejši del leta, dnevi so vedno krajši, temperature nižje in vse to vpliva tudi na vašega psa. Med drugim se spremenijo tudi potrebe po energiji.

Psi so bolje opremljeni za spopadanje s hladnejšim vremenom, ne zazebe jih tako hitro kot ljudi. Kljub temu pa je treba tudi pri njih v hladnejšem obdobju upoštevati določena pravila. Sploh ko se temperature spustijo pod ledišče. Pripravili smo nekaj nasvetov.

1. Zmanjšajte količino kopanja

Pretirano umivanje lahko odstrani zaščitna olja in povzroči suho, luskasto kožo. Prav tako psa v zimskih mesecih ne ostrizite povsem na kratko, saj mu kožuh zagotavlja toploto. Poskrbite pa, da se dlaka ne bo vlekla po tleh, saj se tam v snegu rade oblikujejo snežne kroglice, pes pa spotoma pobere tudi kemikalije. Ne pozabite na dlako med prsti.

2. Vedno obrišite tačke in uhlje

Ko se v vlažnih in hladnih dneh vrnete s sprehoda, psu najprej temeljito obrišite tačke. Koža med prsti pogosto razpoka (zaradi dežja, blata, pozimi pa snega, ledu, soli) - če to opazite, zmasirajte predele na primer s kokosovim oljem ali drugim primernim sredstvom. Tudi uhlji so zelo občutljiv del pasjega telesa. Poskrbite, da jih po sprehodu vedno obrišete, da ne pride do infekcije.

Profimedia

3. Prilagodite prehrano

Nižje kot so temperature, več energije porabijo zunanji psi in na drugi strani – manj energije porabijo notranji psi. Zato je prilagoditev prehrane povsem odvisna od vrste psa.

Če ste z njim aktivni tudi v zimskih mesecih, bo pes za segrevanje telesa porabil več energije.

Zato bo potreboval tudi več hrane in priboljškov. Če pa pes pozimi z vami obsedi na kavču in dobi le hitre, najbolj nujne sprehode, potem potrebuje manj energije kot v toplejših mesecih, ko je bolj aktiven. V nasprotnem se bodo čez zimo nabrali odvečni kilogrami.

Profimedia

4. Dolge noči, nevarnost na cesti

V določenem delu leta so sprehodi s psom v temi žal neizogibni. Poskrbite za svojo varnost in za varnost vašega psa, da boste dobro vidni. Najbolje z odsevniki za oba, psa pa v takih situacijah nikoli ne spuščajte s povodca.

5. Kdaj plašček?

Večina psov ima dovolj dlake, ki poskrbi, da jim tudi v hladnejših dneh ni premrzlo. A nekateri nujno potrebujejo plašček. Sem spadajo določene pasme, pa tudi starejši, zelo mladi ali bolni psi. Ti se ogrejejo veliko težje kot pa njihovi zdravi prijatelji. Med pasmami plašček potrebujejo golodlaki psi, suhe, majhne in drobne pasme (kot so hrti, čivave, miniaturni pinč).     

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.