A. Ko. | 8. 12. 2022, 17:00

5 pasem psov, ki so primerne za družine z otroki

Profimedia

Veliko je psov, ki se dobro počutijo v družinah, tudi tistih z majhnimi otroki. S pravim pristopom je to lahko skoraj vsaka pasma, a vendarle so nekatere še posebej družinske. 

Ko dozori odločitev za novega, štirinožnega družinskega člana, sledi raziskovanje. Katera pasma bi se najbolje vključila v naš življenjski slog? Kakšen pes se bo dobro počutil tudi ob majhnih otrocih in v živahnem okolju? Izbrali smo pet pasem, ki veljajo kot primerne za družinsko okolje. Ob predpogoju, da je zanje pravilno poskrbljeno.

  • Labradorec

Na prvem mestu je pasma vseh pasem, vsaj sodeč po priljubljenosti. V Ameriki je že več kot 30 let na vrhu vseh lestvic. Gre za ljubeče, prijazne in zveste pse večje rasti, ki potrebujejo precej aktivnosti. So pravi klovni na štirih tačkah in poskrbijo, da lastniku ni nikoli dolgčas. Dobro se razumejo z drugimi psi in so tudi odlični terapevtski psi.  

  • Zlati prinašalec

Ko je govora o labradorcu, običajno sledi zlati prinašalec. Na prvi pogled precej podobna psa sta si v marsičem različna. Zlati prinašalci se ne zapodijo tako brezglavo v situacije kot labradorci in tudi raje bodo polenarili na kavču s svojo družino. Veljajo za prijazne, inteligentne in ljubeče pse.  

  • Beagle

Beagle je zaradi svoje srednje velikosti, dlake, ki ne odpada, in prijetnega karakterja primeren pes za družine. So veseli, prijazni in radovedni psi, ki pa potrebujejo zelo veliko aktivnosti. So nagajivi, včasih tudi trmasti, nikoli pa agresivni. Pri poslušnosti jih rahlo ovira precej glasen lovski nagon.  

Profimedia
  • Irski seter

Irski seter je prijazen, aktiven pes, ki se rad uči in je zato z njim pravo veselje trenirati nove veščine. Potrebujejo veliko prostora in še več aktivnosti, zato ob sebi potrebuje aktivno družino. Veljajo za precej samostojne pse in ko bodo želeli nekaj doseči, boste presenečeni nad njihovo domišljijo.  

  • Novofundlandec

Če bi radi v družino sprejeli psa večje pasme, je novofundlanec vsekakor izbira, o kateri je vredno razmisliti. Je inteligenten, zvest, prijazen in potrpežljiv pes. Na svojo družino se zelo navežejo, pravijo pa jim tudi 'nežni velikani'.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.