A. Ko. | 26. 8. 2022, 09:57

5 razlogov, zakaj so posvojenčki iz zavetišč čudoviti sopotniki

Profimedia

Odločitev – posvojiti psa iz zavetišča – ni lahka in marsikdaj prinese situacije, ki jih niste pričakovali. A mnogo več je razlogov, zaradi katerih bi se za to čudovito dejanje odločili spet in spet.

Mednarodni dan psov, 26. avgust, je dan, namenjen ozaveščanju o tem, da si prav vsak pes zasluži dobro življenje in da so psi čudoviti življenjski sopotniki. 

Mnogo lažje se zdi v dom sprejeti prikupno malo, sveže skoteno kepico kot pa večjega psa iz zavetišča. A nagrada, ki pride skupaj s posvojenčkom, je vredna vsakega strahu.

Rešili ste več kot eno življenje

Največ je vredno zavedanje, da ste rešili eno življenje. Da ste psu, ki je zapuščen in žalosten dneve preživljal brez bližine svojega človeka, ponudili svoj prostor in svojo ljubezen. Pa ne samo eno življenje. Rešili ste vsaj še enega, ki bo v zavetišče prišel na mesto vašega novega pasjega prijatelja.

Brezpogojna ljubezen

Psi so hvaležna bitja in to, da ste mu rešili življenje, vam bo vračal z brezpogojno ljubeznijo in predanostjo.

Niste podprli pasje farme ali črnega trga

Žal še vedno premalo ljudi kupuje pse premišljeno, pri odgovornih vzrediteljih. Posvojitev psa iz zavetišča je mnogo boljša kot nakup mladička iz neznanih virov in s tem podpiranje črnega trga.

Preskočili ste najzgodnejše obdobje odraščanja

Odrasel pes iz zavetišča pride v vaš dom z določenimi navadami in manirami. Čeprav ima veliko zavetiških psov težko preteklost, ki je – povsem mogoče – pustila določene travme, vam bodo v zavetišču vse to dobro razložili in vas pripravili.

Ne bo pa se vam treba ukvarjati z opravili, ki jih prinaša mladiček – učenje o tem, kje se opravlja potreba, da se ne grize pohištva in podobno.

Pes vas bo spravil v pogon

Odrasel pes potrebuje več aktivnosti kot mladiček in to vsak dan, dvakrat na dan. Če ste doslej našli več izgovorov kot razlogov za sprehod, vam štirinožni družinski član ne bo več dal te izbire, ne glede na vreme ali vaše počutje. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.