A. Ko. | 30. 9. 2022, 19:02

5 zabavnih aktivnosti, ki jih s psom lahko počnete v stanovanju

Profimedia

Dež, mraz in dolgi večeri nas prisilijo, da vedno več časa preživljamo v objemu topline stanovanja. Toda z energičnim psom ob strani je to lahko vse prej kot prijetno. Kako preživeti? 

Ko je psu dolgčas, vam vsekakor ni, ko ga skušate na različne načine animirati in umiriti. Če pes ne more energije sprostiti zunaj, boste morali za to poskrbeti notri. Pripravili smo nekaj nasvetov:

  • Iskanje skritega zaklada

Težko si je zamisliti boljšo motivacijo, kot je najljubši priboljšek vašega psa. Če ga boste skrili, ga bo ljubljenček z veseljem iskal. Skrijte več priboljškov na različne kotičke po stanovanju. Naj vas pes pri tem opazuje. Potem začnite igro, pri kateri ga spodbujajte in mu pomagajte. Vedno, ko najde priboljšek, ga pohvalite in mu dovolite, da ga poje.

Ko bo pes to igro dobro obvladal, priboljše skrijte, medtem pa naj vas pes počaka v drugi sobi. Tako boste igro prestavili na zahtevnejšo raven.

  • Ugani, v katerem lončku je priboljšek

Tudi ta igrica vsebuje priboljške. Vzemite tri plastične lončke, pod enega postavite priboljšek, dva naj ostaneta prazna. Pes naj vas budno opazuje. Nato pričnite počasi lončke med seboj mešati in psa vprašajte, v katerem lončku je priboljšek. Te igrice se veliko psov nikoli ne naveliča.

  • Skrivalnice

Pes bo prav tako kot pri iskanju priboljškov, užival tudi pri iskanju svojega najljubšega človeka. Za začetek ga boste morali naučiti, da vas počaka na določenem mestu, vi pa se skrijte nekje v stanovanju. Ko ste pripravljeni, ga pokličite in pes naj vas poišče.

Profimedia

  • Postavite mu progo z ovirami

Če le imate na voljo vsaj delček hodnika ali malo večji dnevni prostor, psu postavite ovire. Uporabite blazine, pohištvo, odeje in druge elemente in psu postavite prepreke, tunele in majhne skakalnice. Še prej ga boste morali naučiti, kako proga 'deluje', potem pa bo nadvse užival.

  • Sestavljajte sestavljanke

Sestavljanke (puzzle) so za psa odlična mentalna zaposlitev, kot tudi katerakoli druga interaktivna igrača. Seveda sestavljanke delujejo malce drugače kot tiste, namenjene ljudem. Večina njih za boljšo motivacijo vključuje – kaj drugega kot pasjo hrano. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.