A. Ko. | 17. 10. 2022, 19:05

Ali pes lahko je kostanj?

Profimedia

Te dni so gozdovi polni kostanja, ki je za ljudi – če ne pretiravamo – zdrav in priporočljiv posladek. Kako pa je s pasjimi prijatelji, jim lahko ponudimo kostanj?

Nekatera 'človeška' hrana je za pse priporočljiva, druga sprejemljiva in tretja absolutno prepovedana. Kostanj spada med živila, ki je lahko tudi v pasji skledi, če le upoštevate določena pravila.

Prvo pravilo je, da kostanj ni surov.

Malo je možnosti, da bo pes na sprehodu kar sam od sebe pojedel kostanjev plod, saj ga bo od tega odvrnil bodeč ovoj. Kljub temu bodite pozorni, še toliko bolj pri divjem kostanju, ki pa je za psa lahko strupen. Njegovo zaužitje lahko privede tudi do hudih zdravstvenih težav.

Prav nič pa ne bo narobe, če boste psu ponudili dobro kuhan ali pečen in seveda olupljen kostanj. S količino ne pretiravajte.

Največ, kar se lahko zgodi, so napihnjenost in vetrovi.

Na drugi strani pa ima kostanj bogato vsebnost še kako priporočljivih vitaminov, mineralov, vlaknin in zdravih maščob. Zato je to odličen pasji priboljšek. In tudi zelo kaloričen, kar je dobro upoštevati pri psih, ki imajo težave s prekomerno telesno težo.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.