N. V. | 9. 8. 2022, 06:52

Ali to drži? Če poimenujete kravo, bo dala več mleka

Profimedia

Ali se krave pozitivno odzovejo, ko jih pokličete po imenu? To je pokazala študija.

Več kot dve tretjini kmetov, anketiranih za študijo, je reklo, da "poznajo" vse krave v svoji čredi, 48 odstotkov pa jih je povedalo, da pozitiven stik med človekom in kravo povzroči, da krave dajo več mleka, poroča srbski Red Portal.

Približno deset odstotkov jih je dejalo, da strah pred ljudmi slabo vpliva na mlečnost in počutje krav, kar samo še dodatno dokazuje, da večina kmetov gleda na krave kot na inteligentna bitja, ki imajo čustva.

Profimedia

Koliko steklenic več lahko napolnite?

Če vsako žival obravnavamo kot osebnost in jo pokličemo po imenu, lahko to znatno poveča mlečnost, je zaključila študija znanstvenikov z univerze Newcastle.

Študija je bila objavljena v akademski reviji Anthrozoos, avtorja Catherine Douglas in Peter Rowlinson pa sta pokazala, da lahko kmetje, če kravi dajo ime in jo obravnavajo kot posameznika, povečajo svojo letno količino mleka za skoraj 235 litrov. 

Profimedia

"Tako kot se ljudje bolje odzivajo na osebni dotik, se tudi krave počutijo srečnejše in bolj sproščene, če se jim posveti nekaj več individualne pozornosti," pojasnjuje Douglasova.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.