A. Ko. | 21. 9. 2022, 13:25

Apokaliptični prizori: na Tasmaniji nasedlo kar 230 kitov (VIDEO)

Profimedia
Apokaliptični prizori: na Tasmaniji nasedlo kar 230 kitov (VIDEO) (foto: Profimedia)

Posnetek izjemne katastrofe, ki se te dni odvija na Tasmaniji, je zelo pretresljiv. Med 230 nasedlimi kiti je živa samo še polovica, zanje se borijo reševalci. Zakaj je do tega prišlo?

V bližini pristanišča  Macquarie Harbour na zahodni obali Tasmanije je prišlo do katastrofe. Blizu mesta Strahan je nasedlo kar 230 kitov (šlo naj bi za mrke pliskavke) in to le dan po tem, ko se je podobna tragedija odvila nedaleč stran, na King Island (tam so našli vsaj 14 poginulih kitov glavačev).

Izmed 230 nasedlih kitov jih je kar polovica umrlih, za preostale se na vso moč borijo reševalci.

ʺPrizori so povsem neresnični. Največji kiti so težki med dvema in tremi tonami. Čim več jih skušamo odeti v odeje, triažiramo predvsem manjše,ʺ je povedal Tom Mountney, eden izmed članov ekipe reševalcev.

Tom je pomagal pri reševanju tudi pred dvema letoma, ko je natanko v enakem času na isti lokaciji nasedlo 470 mrkih pliskavk, rešili so jih zgolj 111. Prof. Karen Stockin, strokovnjakinja za kite in delfine iz novozelandske univerze, je komentirala, da so kiti lahko nasedli zaradi več različnih vzrokov.

Lahko jih je k obali vodila sprememba temperature vode. Ker gre za izjemno socialna bitja, je bilo dovolj že, da je proti obali zavil en šibek posameznik, preostali pa so sledili njegovemu klicu na pomoč. So pa taki dogodki nenavadni, saj kiti veljajo za inteligentna bitja.

Tamkajšnja javnost pritiska na reševalce, nam jim pustijo zraven, da bi radi pomagali.

Toda oblasti so presodile, da bi to situacijo še poslabšalo. Ker gre za zelo plitek zaliv, je reševanje zelo težavno in napovedi za nasedle kite niso dobre. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.