Uredništvo | 19. 11. 2023, 18:00

Smo priča prvi letošnji štorklji, ki si je namesto Afrike izbrala Slovenijo? Poglejte, kje so jo opazili

Profimedia

Štorklje čez zimo običajno odpotujejo prezimovat v tople kraje, a zdi se, da časi niso več običajni. Jesen je neverjetno topla in to vpliva na spremembe v naravi. 

Kot prezimajoče štorklje strokovnjaki ocenjujejo tiste, ki jih opazimo med 15. novembrom in 15. februarjem. In bil je ravno 15. november, ko so eno opazili pri Žabnici, ko je priletela v tamkajšnje gnezdo. Gnezdo so pred šolo postavili pred dvema letoma in ga opremili s kamero, tako so lahko domnevno prvo prezimajočo štorkljo z zanimanjem opazovali tamkajšnji učenci. Na zagotovo informacijo, ali se je ta štorklja res odločila tukaj prezimiti, bo treba še malo počakati. "Ali bo štorklja v Žabnici res preživela zimo, ali nas je le obiskala med poznejšim potovanjem v Afriko, še ne vemo," pravijo strokovnjaki iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. 

Je pa zagotovo dejstvo, da se podnebje spreminja in je očitno vedno bolj primerno tudi za prezimovanje doma. Že lani smo pisali o tem, da rekordno število belih štorkelj ni odletelo v tople kraje. Strokovnjaki pravijo, da je bil še pred dvajsetimi leti tak pojav nekaj izredno redkega, danes pa to ni več. Prvo doma prezimujočo štorkljo so sicer opazili leta 1973. Štorkljam zimsko preživetje omogočajo vedno bolj mile zime. Hrana je sicer drugačna kot v toplem delu leta, a jim zadostuje. 

Še dvajset let nazaj je bilo prezimovanje štorkelj doma nekaj zares izrednega.

Še dvajset let nazaj je bilo prezimovanje štorkelj doma nekaj zares izrednega.

Profimedia

ʺRes je, da na 'zimskem meniju' ni žuželk, dvoživk in plazilcev, ki jim sicer gredo čez leto zelo v slast, a imajo na voljo še veliko drugih 'jedi'. Pozimi se več prehranjujejo z malimi sesalci, raki in ribami, tako kot denimo sive čaplje,ʺ so pred časom zapisali na omenjenem društvu. Kot še en precej presenetljiv razlog, zakaj štorklje ostajajo doma (ne sicer v Sloveniji, pač pa v drugih evropskih državah), pa so - smetišča, ki jim ponujajo alternativen vir hrane.