N. V. | 5. 5. 2022, 13:52

Bizarna novost: obrazne maske za krave!

Shutterstok/fotomontaža

Nekateri to idejo podpirajo, drugi jo močno kritizirajo. Kaj si mislite vi?

Skupina študentov iz Velike Britanije je predstavila novo možno rešitev za zmanjšanje emisij metana, močnega toplogrednega plina, pri govedoreji.

Krave pri prebavljanju namreč sproščajo metan, zato so izpusti v živinoreji pomemben negativen dejavnik globalnega segrevanja.

Znanstveniki že dlje časa iščejo načine, kako zmanjšati delež, ki ga emisije krav prispevajo k podnebnim spremembam. Primera morebitnih rešitev sta denimo dodatek morske trave k prehrani govedi in cepivo proti kravjemu riganju, poroča portal Čas za Zemljo.

Maske za govedo

Zamislili so si, da bi lahko izpuste metana, ki jih povzroča govedo, uravnavali oziroma zmanjšali s posebnimi obraznimi maskami za govedo. Za idejo so dobili nagrado, v vrednosti skoraj 60.000 evrov, ki jo bodo namenili za dodaten razvoj maske.

Ideja pa je na družbenih omrežjih razburila številne uporabnike, ki poudarjajo, da je edina prava pot zmanjšanje količine zaužitega mesa in ne omejevanje svobode živalim.

Ali se bo težava rešila, če bodo krave nosile maske?

Rešitev študentov iz Velike Britanije je navdihnila epidemija. Oblikovali so posebne maske za govedo, ki bi lahko zmanjšale emisije, kajti le-te govedo proizvede s spahovanjem oziroma riganjem, piše Sky News.

Naprava oziroma maska deluje tako, da nevtralizira emisije metana, kravji glavi pa se prilega in je tako ne moti med prehranjevanjem ter je ne ovira pri interakcij v čredi, piše EuroNews.