A. Ko. | 1. 5. 2022, 17:10

Bo Italija z gradnjo TEGA objekta zopet obudila sporne pasje dirke?

Profimedia

V Evropi se predvsem v Angliji in na Irskem še vedno odvijajo pasje dirke, ki vsako leto poskrbijo za stotine poškodovanih hrtov. Dogajanje v Italiji zbuja skrb, da se pasje dirke vračajo tudi v ta del Evrope. 

''Pri naših zahodnih sosedih Italijanih, v provinci Treviso, načrtujejo izgradnjo ovalnega tekališča za dirke hrtov. Župan mesta Maserada sul Piave, ki celotno zadevo podpira in financira, želi s tem privabiti entuziaste iz Avstrije, Hrvaške pa tudi Slovenije,'' so zapisali v društvu Hrtji svet in sledilce pozvali, naj se pridružijo peticiji, s katero temu objektu ostro nasprotujejo.

Skrbi jih, da bo tekaški stadion prinesel veliko število poškodovanih hrtov in da se bodo zopet obudile pasje dirke, ki jih v tem delu Evrope ni. So pa pasje dirke velik problem v Evropi predvsem v Angliji in na Irskem. Kot navaja Hrtji svet, ki aktivno opozarja na problematiko izkoriščanja hrtov in zanje išče odgovorne vzreditelje, je vsako leto prek 50.000 (!) hrtov zavrženih in usmrčenih.  

Zakaj? Zato, ker na pasjih dirkah ne dosežejo dobrega rezultata ali pa se poškodujejo in postanejo 'neuporabni'. Pasje dirke pa je težko izkoreniniti, ker določeni skupini ljudi prinašajo velik dobiček – na račun živali – in temu se več kot očitno ne bodo zlahka odpovedali.

V Angliji in na Irskem so dirke povsem legalne. "Pasje dirke na Irskem in v Angliji so povsem legalne ter celo financirane s strani države," je za N1 pred časom povedala Urška Petek predsednica društva Hrtji svet. Še več, na Irskem pasje dirke podpira tudi država, ki letno po navedbah Petkove nameni tej dejavnosti v povprečju 11 milijonov evrov vladne pomoči!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.