A. Ko. | 18. 8. 2022, 13:34

Bo mrožinja Freya dobila svoj kip?

Profimedia
Bo mrožinja Freya dobila svoj kip? (foto: Profimedia)

''Norveška nacionalna sramota'' so nekateri poimenovali zgodbo mrožinje Freye, ki je morala zaradi radovednosti ljudi umreti. Mnogi so prepričani, da si zasluži svoj kip. 

Mrožinja Freya je razdelila javnost. Na eni strani so norveški vrh in tamkajšnji strokovnjaki, ki trdijo, da so sprejeli pravilno odločitev, ko so se odločili za evtanazijo. Na drugi strani živalovarstveniki in številni ljubitelji živali, ki menijo, da bi si Freya zaslužila več.

Ni jih malo, ki so v teh dneh izrazili mnenje, da si Freya zasluži svoj kip.

Začeli so nabirati in do sedaj zbrali že prek 23.000 evrov.

Pobudnik zbiranja Erik Holm je v svoji obrazložitvi med drugim zapisal, da ima Freyina smrt ''močan negativni signal, da Norvežani, predvsem pa prebivalci Osla, nismo sposobni zagotoviti prostora za divje živali.'' In še:

''S kipom mrožinje Freye se bomo za vedno opominjali, da ne smemo in ne moremo vedno odstraniti narave, ko nam je 'na poti'. ''

Kampanja je do sedaj že izjemno uspešna, in kot je povedal Holm, donacije ne prihajajo samo iz Norveške, ampak pa od vsepovsod.

Profimedia

Freya je res osvojila srca po vsem svetu. Javilo se je že kaj nekaj umetnikov, ki bi bili pripravljeni ustvariti njen kip. Če do realizacije ne bo prišlo, bodo zbrani denar namenili zaščiti divjih živali.

Na pobudo se je odzval tudi norveški vrh s pojasnilom, da gre za zasebno iniciativo ter da država nima nič s tem kipom.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.