A. Ko. | 16. 8. 2022, 09:46

Bo šla po pol stoletja v ujetništvu orka Lolita lahko domov?

Profimedia

Šest mladih ork so leta 1970 vzeli iz oceana in jih namenili za zabavanje ljudi. Edino Lolita še živi. Bo po pol stoletja združena z mamo, ki še vedno plava v oceanu?

Pred petdesetimi leti je skupina moških s pomočjo čolnov, eksplozivov, mrež in palic v vodah okoli Penn Cova v Washingtonu preganjala 80 ork.

Tisti dan so jih ulovili šest, jih ločili od njihovih mam in prodali v zabaviščne parke.

Večina izmed njih v ujetništvu ni preživela niti enega leta. Edina, ki je še vedno živa, je Lolita. To je njeno umetniško ime, sicer pa je Tokitae ali Toki.

Toki že petdeset let zabava ljudi v Miami Seaquarium, kjer imajo za orke namenjeno zelo malo prostora, najmanj v vsej Severni Ameriki. Od tam prihajajo žalostne informacije o tem, da ima Toki umazano vodo, premalo zavetja pred pripekajočim soncem, da je ne hranijo kakovostno.

A kljub vsemu je orka v neverjetno dobri kondiciji, ki preseneča vse. Raziskovalec kitov Howard Garrett, ki se že od leta 1995 zavzema za njeno izpustitev, pravi, da jo pokonci drži njena psihična stabilnost:

''Ona je vsak dan čudež. Povsem neverjetno je, da je še vedno živa. Mislim, da je to zaradi njenega dobrega mentalnega zdravja, ki ohranja njeno telesno stanje v dobri kondiciji.''

Tudi številni drugi aktivisti in organizacije po vsem svetu se že desetletja borijo za Toki. Leta 2021 je akvarij prevzel nov lastnik, ki je bolj odprt za pogovore o njeni svobodi.

Sedaj, ko je prišel čas za njeno upokojitev, so pogovori vedno bolj glasni. A pojavlja se veliko vprašanj. Bo orka znala preživeti v širnem oceanu? In če ne, kam z njo?

Garrett verjame v njeno izpustitev in da bi ta lahko bila varna. Po njegovem mnenju Toki še vedno lahko preživi 10 ur v zaprtem vozilu, da jo prepeljejo na najbolj primeren kraj za izpust.

Znane so pretekle zgodbe o izpustu ork iz ujetništva, a običajno so bile živali mnogo mlajše. Eden izmed njih je bil tudi filmski zvezdnik Willy. Njegov izpust je naletel na številne kritike, saj je zgolj leto po njem poginil, pred tem pa očitno iskal človeški stik.

Če bo prišlo do izpusta, znanstveniki upajo, da bo Toki vzpostavila vez s svojimi sorodniki – predvsem s še vedno živo mamo - in zadnje obdobje svojega življenja preživela v njihovi družbi.

Če se bo zgodba končala s srečnim koncem in izpustom Toki v širni ocean, bo to ena izmed redkih. Kot navaja The Guardian, je po podatkih organizacije Whale Sanctuary Project po svetu v ujetništvu prek 3000 kitov in delfinov, med njimi 60 ork in več kot 300 belih kitov (belug). To, kar se bo zgodilo z Lolito, bo najverjetneje močno vplivalo tudi na njihovo prihodnost.

     

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.