A. Ko. | 18. 9. 2022, 18:00

Bo 'slon ekspres bus' rešil trenja med sloni in ljudmi?

Profimedia
Bo 'slon ekspres bus' rešil trenja med sloni in ljudmi? (foto: Profimedia)

V botsvanskem predelu Okavango živi ogromno število slonov. Toliko, kot prebivalcev. Ker živijo zelo blizu eden drugega, med njimi prihaja do trenj. Prebivalci so rešitev našli – v avtobusu. 

Pred štirimi leti so na poti iz polj nazaj v vas očeta Nthoboga Samokwase presenetili sloni. Pot, dolga 7 kilometrov, je zaradi pogostih srečanj med sloni in ljudmi precej nevarna.

Tako se je izkazalo tudi v omenjenem primeru, ki se je končal tragično. ʺSumimo, da so ga sloni napadli, ker je bil nepozoren, teči pa zaradi starosti ni zmogel,ʺ je za BBC povedala Nthoboga, ki je do nedavnega vsak dan trepetala za življenje svojih sinov.

Tadva sta namreč do šole peš ubirala 4-kilometrsko pot, ki se prav tako srečuje z območjem, na katerem se nahajajo sloni. A sedaj ni več tako.

Na območju vasice Gonutsuga - od koder prihaja ta zgodba - in trinajstih okoliških vasi je namreč skozi 'slonje koridorje' pred dvema letoma pričel voziti avtobus.

Na njem so šolarji in delavci v zdravstvu. Ocenujejo, da na tem območju skupno živi okoli 15.00 slonov in prav toliko ljudi. Po dolgih desetletjih so z avtobusom uspeli trenja med vrstama zminimalizirati.

Tveganje, da bi koga poteptali sloni se je močno zmanjšalo, izboljšal pa dostop do izobraževalnih in zdravstvenih ustanov. Kar pa je najbolj pomembno, kot piše BBC, zmanjšal se je strah prebivalcev: ʺNi me več strah, da bi zaradi slonov izgubila svoja dva sinova,ʺ je povedala Nthoboga.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.