A. Ko. | 12. 4. 2022, 10:47

Bodite pozorni in HITRO prepoznajte znake, ali je vaša MAČKA bolna!

Profimedia

Ko vaša predica bruha, ima drisko ali ji teče iz oči, to takoj opazite. Kaj pa drugi sumljivi znaki, ki jih imate morda celo za povsem običajne? Pa to niso ...

Mačke so plenilci in že iz zgodovine izhaja, da skrivajo svoje slabo počutje, da ne bi izpadle šibke in nebogljene. Včasih je zato zares težko ugotoviti, ali se slabo počutijo in kaj jih tare. Veterinarka Dr. Sarah Wotten je za allaboutcats.com zapisala, na katere znake moramo biti še posebej pozorni.

Mačka se več skriva kot običajno

Če se mačka očitno več skriva in postane manj družabna, je to že znak, da se ne počuti dobro.

Tretja veka

Ste vedeli, da imajo mačke tri veke? Tretjo, zaščitno veko, ki je rožnate barve, lahko opazite tedaj, ko mačka res trdno spi. Če opazite, da ta veka izstopa in prekriva polovico očesa, če bolj pogosto opažate izrazito veko ali je morda otečena, je to znak slabega počutja.

Mačka ne pleza in ne skače

Saj veste, da so atleti in če kar naenkrat prenehajo skakati in plezati, je očitno nekaj narobe. Velikokrat to opozarja na artritis, ki prizadene predvsem starejše mačke. To obolenje se kaže tudi tako, da mačka več spi.

Postane izbirčna ali preveč požrešna

Če vaša sicer ješča mačka kar naenkrat postane izbirčna, je lahko problem v hrani ali pa v njej. Pomembno je, da to hitro ugotovite, kajti če vaša družinska članica ničesar ne zaužije več kot 48 ur, potem se lahko to dolgotrajno pozna na jetrih. Tudi ni povse normalno, če mačka kar naenkrat postane zelo požrešna, saj to med drugim lahko nakazuje na sladkorno bolezen ali na težave s hipofizo.

Nenadoma izgublja težo ali več pije

Nekaj ni vredu z njo, če lahko povsem normalno je in ob tem izgublja kilograme. Potreben je pregled pri veterinarju. Prav tako je slab znak, če kar naenkrat več pije in več lula. To lahko opozarja na sladkorno bolezen ali na težave z ledvicami. Če opazite, da se to dogaja pogosto, boste problem najhitreje razrešili tako, da boste izbranemu veterinarju odnesli vzorec urina.

Masten kožuh

Ste opazili, da ima mačka kar naenkrat masten kožuh, ki ni več svetleč? Če se preneha čistiti, je to jasen znak, da se počuti slabo in jo nekaj tare.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.