A. Ko. | 5. 12. 2022, 12:02

ʺČe kot država ne bomo sposobni zaščititi živali, ne bomo sposobni zaščititi niti ljudiʺ

Profimedia

Poslanka in podpredsednica državnega zbora Meira Hot je prepričana, da se za zaščito in dobrobit živali v Sloveniji ni naredilo dovolj. Se bo z njeno pobudo pristojnemu ministrstvu kaj spremenilo? 

Poslanka Meira Hot, velika borka za pravice živali, je ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložila novo pobudo v smeri boljše skrbi za živali. Prepričana je namreč, da se zanje ni naredilo dovolj. ʺSkrajni čas bi bil, da v Sloveniji oblikujemo take zakonske določbe, v skladu s katerimi bo ustrezno sankcionirano vsakršno zavržno dejanje mučenja in pa tudi zanemarjanja živali, vse z namenom, da se posameznike odvrne od takih dejanj,ʺ je zapisano v pobudi.

Po njenem mnenju so potrebne sistemske spremembe tako na področju zakona o zaščiti živali kot na področju prekrškovne zakonodaje in zakona o inšpekciji.  

Za kaj konkretno se zavzema Hotova?

  • Za večje pristojnosti društev za zaščito živali, ki po njenem mnenju delajo dobro, a ʺžal nimajo vzvodov za ukrepanjeʺ. Ne smejo na primer opraviti nadzora ali odvzeti živali.
  • Za bolj učinkovito delovanje inšpekcij, za okrepitev inšpekcijskih nadzorov. ʺPoginula krava je v hlevu ležala 3 tedne, preden so jo pristojne službe odpeljale. Zato žal ne sprejemam argumentov pristojnih inšpekcij, da zadeve delujejo in postopki tečejo, kot je treba,ʺ piše v pobudi.
Profimedia

  • Za razmislek o uvedbi t. i. živalske policije, kot jo poznajo na primer v Severni Ameriki, ʺki bi se lahko organizirala v okviru društev s strokovno usposobljenimi ljudmi, ki bi v okviru javnih pooblastil in javnega financiranja lahko izvajala naloge živalske policijeʺ.
  • Za zavetišče za večje, rejne živali. V Sloveniji je namreč velik problem, da inšpektorji po odvzemu nimajo možnosti namestitve rejnih živali. Prav tako Hotova razmišlja o potrebi prostora za počitek živali, ki so v tranzitu čez našo državo.
  • Za to, da svoj del financiranja zanemarjenih živali prevzame na svoja pleča tudi država. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.