R.S. | 11. 3. 2023, 17:42

Človeška zloba ne pozna meja: pazite na svoje ljubljenčke, nekdo nastavlja zastrupljene hrenovke

Facebook/Tjaša Vandur/Profimedia/Fotomontaža

Radovednost vašega psa je lahko za njega usodna. Preverite, kje se nahajajo zastrupljene hrenovke. 

Na Pobrežju v Mariboru nekdo nastavlja zastrupljene hrenovke, opozarja uporabnica družbenih omrežij. "Pozor. Maribor - Pobrežje. Nastavljajo se ob grmičkih zastrupljene hrenovke. Bodite pozorni," je zapisala poleg fotografije. 

Zastrupljanje živali je kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, gre pa lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Zelo pomembno je, da so ljudje vztrajni pri prijavah. 

Zastrupitev ima lahko usodne posledice

Strokovnjaki svetujejo, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora. Če se zgodi, da žival zaužije nastavljeno strupeno snov je pomembno vedeti, da so pri reševanju življenja največkrat lahko usodne že minute, zato je v teh primerih obvezen takojšen obisk pri veterinarju. Potrebno je biti pozoren, če se pes po sprehodu slabo počuti ali pa bruha. Potrebno je takojšnje ukrepanje, saj lahko ima vsako čakanje usodne posledice.

Znaki zastrupitve so oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.