A. Ko. | 20. 5. 2022, 08:21

Dan, ko praznuje NAJPOMEMBNEJŠE živo bitje na tem svetu

Profimedia

Na današnji dan slavimo majhna, a izjemno pomembna bitja. Brez njih ne bi bilo nas. Poskrbijo za vsako tretjo žlico hrane na svetu. Se dovolj zavedamo njihovega pomena? 

Danes je svetovni dan čebel, ko slavimo ta majhna, a izjemno pomembna bitja in njihovo nepogrešljivo vlogo na Zemlji. Tako nepogrešljivo, da so bile čebele pred tremi leti tudi uradno razglašene za najpomembnejše živo bitje na svetu.

Od njihovega opraševanja je odvisnih 72 % cvetočih rastlin, kar pomeni eno tretjino hrane na svetu. Skrbijo za biotsko raznovrstnost in pozitivno vplivajo na celoten ekosistem. Kot je povedal Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije:

 ''Ljudje se moramo zavedati, da vsaki tretji žlici rečemo – hvala čebele, hvala opraševalci.'' 

Ali vas zanima, kako bi izgledal svet brez čebel? Poglejte si spodnji posnetek:

Največ zaslug za to, da je 20. maj postal Svetovni dan čebel, nosi prav Slovenija. Na pobudo naše države so ga Združeni narodi prvič razglasili pred petimi leti. To je tudi rojstni dan Antona Janše, izjemnega čebelarja in poznavalca čebel.

Zaradi tega dne se je povečala osveščenost po vsem svetu.

 ''Danes se svet spoštljivo pogovarja o čebelah, čebelarjih in vsemu, kar spada zraven,''

je v letošnjem nagovoru zapisal Boštjan Noč. 

Na področju čebelarstva ima Slovenija dolgo tradicijo in sodeč po podatkih kar največjo populacijo čebelarjev v Evropi - med 1000 prebivalci Slovenije jih je 5 čebelarjev. Letošnji svetovni dan izpostavlja pomen mladih in čebelarstva. 

A kljub vsemu osveščanju so čebele so vse bolj ogrožene. Ponekod po svetu zaradi podnebnih sprememb, onesnaženosti, bolezni, uporabe fitofarmacevtskih sredstev ... čebel ni več in tam oprašujejo na roke, s pomočjo poceni delovne sile. A to je, kot pogosto poudarja Boštjan Noč, tek na kratke proge. Čebele so nenadomestljive. 

Kaj za čebele lahko naredi vsak posameznik? Najmanj to, da na svojem vrtu posadi medovite rastline; da kosi kasneje, ko se čebele najedo; da odgovorno ravna z okoljem in da kupuje lokalni med, podpira lokalne čebelarje. 

Po Sloveniji v teh dneh poteka kar nekaj aktivnosti, namenjenih čebelam. Praznovanju se pridružujejo v Cankarjevem domu s predstavitvijo 3D-kranjice in ogledi panjev na strehi Cankarjevega doma. Cankarjev dom je bil eden od začetnikov urbanega čebelarstva v Sloveniji. 

Prešernov trg v Ljubljani bo krasila tridimenzionalna ulična poslikava cvetočega travnika.

Nanje se bodo spomnili tudi v ZOO Ljubljana.

Poleg tega se pripravljajo še številni dogodki po vsej Sloveniji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord