N.Z. | 30. 12. 2022, 13:00

Danes s kužkom nista šla na sprehod? Brez skrbi, tudi to je povsem V REDU!

profimedia

Sprehodi so pomemben del pasjega vsakdana. Kužku nudijo potrebno mentalno stimulacijo, rekreacijo in zadovoljijo potrebo po druženju. Večina psov zato v sprehodih nadvse uživa.

Pa vendar. NI NUJNO, da greste s psom na sprehod čisto VSAK DAN.

Številne pasje skrbnike grize slaba vest vsakič, ko jim kakšen dan ne uspe iti na dnevni sprehod. Pa vendar so skrbi odveč. Včasih je dan brez sprehoda natančno to, kar pes v tistem trenutku potrebuje.

Zgodi se, da na sprehod ne morete zaradi zdravstvenih razlogov. Naj gre za poškodbo ali prebavne motnje, počitek je v tistem trenutku več kot nujen.

Morda se za dan brez sprehoda odločite tudi iz vedenjskih razlogov. Kužku, ki je v stresu ali je vidno anksiozen, bo nekaj dni počitka naredilo veliko dobrega. 

Nekateri lastniki psov izpustijo enega ali dva sprehoda na teden, spet drugi potrebujejo določeno obdobje brez vsakih sprehodov, da bi si tako nabrali energije in se psihično opolnomočili za naslednji korak pri svojem psihičnem okrevanju. 

Razlogi so skratka lahko tako fizični kot psihološki. Morda pa je domači kavč danes zares neprimerno udobnejši od sprehoda zunaj po zares hudem nalivu. Kakorkoli že, nič ne bo narobe, če kdaj pa kdaj izjemoma izpustite daljši dnevni sprehod, če boste na dneve, ko se vama s kužkom to zgodi, poskrbeli za naslednje:

  • pes mora vseeno dobiti priložnost, da se olajša (naj bo zgolj na vrtu ali dvorišču ali pa v neposredni bližini stanovanjske zgradbe). Frekvenco obiskov takšnih kratkih izpustov iz stanovanja prilagodite starosti in zdravju psa.
  • Tudi v notranjih prostorih lahko psu omogočite nekaj zabavne mentalne stimulacije. Igra ’vroče-hladno’ po pasje bi lahko bila zanj prav zabavna. Enostavno lahko nekaj priboljškov skrijete po stanovanju (npr. v manjše škatle), kužek pa se bo nadvse zabaval, ko bo za iskanje priboljškov lahko uporabil svoj izjemen nos.
  • Kužek tudi tiste dni brez sprehodov potrebuje nekaj družbe. Da bi bil pes cel dan povsem sam, se enostavno ne zdi naravno. Tekom dneva potrebujejo družbo svojih ljudi in vrstnikov. Kar pa seveda ne pomeni, da bi kužku kakorkoli škodilo, če je kdaj tudi sam. Psi so namreč povsem sposobni preživeti del dneva tudi sami. 

Pa vi? Ali kakšen dan izpustite svoj dnevni sprehod? Pa ste se že počutili krive zaradi tega?

Na dneve, ko se odločimo za sprehod, je pomembno, da je izkušnja prijetna in dobrodejna za oba – tako za psa kot njegovega lastnika. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.