A. Ko. | 22. 8. 2022, 12:01

Divje koze na hrvaških otokih domačine spravljajo na rob obupa

Profimedia
Divje koze na hrvaških otokih domačine spravljajo na rob obupa (foto: Profimedia)

Iz Hrvaške prihaja vedno več vesti o divjih živalih, ki v stiski in iskanju vode ter hrane prihajajo vedno bližje človeku. Ne boste verjeli, kje si žejo gasijo koze ...

Iz različnih delov hrvaške obale prihajajo vesti o stikih z divjimi živalmi, kar doslej ni bilo običajno. Iz Osorja, pristanišča na otoku Cresu, poročajo, da so se na tamkajšnjih glasbenih večerih oglasili nepovabljeni gosti – jeleni.

''Vsak večer smo jih slišali in pričakovali fotosafari. Včasih smo dežurali s kamerami, da smo ujeli njihove večerne izhode.''

Tako je povedal eden izmed obiskovalcev glasbenih večerov. A niso povsod tako veseli obiskovalcev iz divjine. ''Problem je suša, ni dovolj vode in divjad se zato približuje naseljem, ljudje pa z njimi prihajajo navzkriž, ker jim delajo škodo,'' pravi Ivica Budor iz hrvaške lovske zveze.

'Podivjane koze', kot so jih poimenovali, škodo med drugim delajo na otoku Unije blizu Lošinja. S težavo se soočajo zadnji dve leti, ko se je njihovo število povzpelo na tristo. Po besedah domačinov vstopajo v vas, delajo nered, uničujejo suhozide in lastnino.

V iskanju rešitve so se tamkajšnji prebivalci obrnili že na vse institucije. Jeseni naj bi divje koze, ki tavajo po otoku, čakal odstrel.

O divjih kozah poročajo tudi z Mljeta. Kot poroča hrvaški Dnevnik Nova TV, ki je obiskal Mljet in preveril okoliščine, tamkajšnje koze uničujejo nasade in vrtove, uničujejo cvetje, podirajo suhozide in pojedo še tiso malo zelenic, kar jih je ostalo.

Še več, zelo pogosto si privoščijo 'oddih' v nastanitvah s petimi zvezdicami. Konkretno iščejo vile z bazeni, kjer se lahko odžejajo.

V sušnih dneh so bazeni postali njihova edina napajališča.

Na otoku jih je okoli 1000, ''nimajo lastnika in vedejo se kot podivjane živali,'' piše omenjeni medij. Domačini so v stiski in v precepu. Takšno življenje ni več mogoče, hkrati pa ne želijo, da koze ubijejo. Zanje že pripravljajo finančno pomoč. Kaj bo z divjimi živalmi, še ni znano.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.