A. Ko. | 25. 11. 2022, 11:14

Grozljivi primeri zanemarjanja rejnih živali, državnega zavetišča zanje pa ne potrebujemo?

Profimedia

Grozljivi posnetki niso iz kakšne druge države, pač pa (povsem mogoče) iz sosedovega hleva. Krave v lastnih iztrebkih na kratkih verigah, med njimi razpadajoča trupla ... Idilična Slovenija? 

Tako radi se pohvalimo z našo prelepo in zeleno Slovenijo, kjer se na idiličnih fotografijah na pašnikih pasejo krave. Ko bi res bilo samo tako. A za zidovi marsikaterega hleva rejne živali živijo v agoniji. To dobro vesta Natalija Nedeljko iz Društva za zaščito konj v Orovi vasi in Maja Gregorič iz Centra za konje s posebnimi potrebami Alisa, ki sta njihov glas. Kajti zdi se, da teh živali nihče – še najmanj pa država – ne sliši.  

Nedavna oddaja Preverjeno, v kateri sta nastopili omenjeni živalovarstvenici, je prikazala grozljive posnetke, v kakšnem stanju na terenu najdejo rejne živali. Shirane so in zanemarjene.

Maja so v Mariboru na primer zasegli skoraj 30 govedi, ki so živele med razpadajočimi trupli, v eni izmed krav so celo našli plastiko.

Pa ni bilo samo maja, Nedeljkova pravi, da imajo tedensko nove in nove primere. Ko inšpekcija stanje ugotovi, živali odvzame, a tukaj nastane problem – neurejen zakon o zavetiščih za rejne živali. Slovenija nima državnega zavetišča zanje, zato je velika težava, kam z odvzetimi rejnimi živalmi. Na to glasno opozarja Društvo za zaščito konj: ʺTo ni malo dela in veliko truda, dokazovanja upravičenosti za obstoj takšnega zavetišča je potrebno, da se sploh kaj premakne iz mrtve točke.ʺ

Za zdaj je stanje 'urejeno' tako, da ʺza mucke in kužke prispeva država 100 ali več evrov mesečno. Za konje, drobnico, krave, vseh skoraj 600 živali, ki jih je trenutno v našem društvu, pa ne dobimo popolnoma nič. Upamo, da se bo na tem področju nekaj spremenilo in bo država omogočila zavetišče za rejne živali,ʺ je v oddaji Preverjeno povedala Gregoričeva.

Edino upanje zanemarjenih rejnih živali dve zavetišči - v Orovi vasi pri Polzeli in v Praprotni Polici pri Cerkljah na Gorenjskem. Prvega vodi Natalija Nedeljko, drugega pa Maja Gregorič. Boj bijeta s pomočjo prostovoljcev.     

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.