A. Ko. | 4. 8. 2022, 18:00

DRAŽJI ogled komodoškega zmaja: bo znamenitost dostopna le izbrancem?

Profimedia

V teh časih smo vajeni podražitev, a za kar 18-krat praktično čez noč? Tako so se odločile indonezijske oblasti, da bi zavarovale in ohranile habitat ene tamkajšnjih za turiste najzanimivejših živali.

Na stotine indonezijskih turističnih delavcev te dni stavka zaradi odločitve, ki so jo sprejele oblasti. Močno so namreč podražili ogled komodoškega varana (poznan je tudi kot komodoški zmaj).

Gre za največje kuščarje na svetu in sprehod med njimi v avtohtonem okolju je med turisti izjemno priljubljena aktivnost.

A množični turizem je pričel živali ogrožati in oblasti so se odločite temu narediti konec. Zaposleni v turizmu so prepričani, da bo na novo določena cena – skoraj 250 evrov – odvrnila turiste. To je vstopnina, ki obiskovalcem omogoča dostop do dveh glavnih otokov v nacionalnem parku Komodo, kjer živijo varani.

Leo Embo, eden izmed turističnih vodnikov, ki so se odločili za stavko je za CNN povedal: ''Odločili smo se za stavko, čeprav to za nas pomeni izgubo. Podražitev lahko povzroči nestabilnost.'' Stavka in protesti so se končali s kar nekaj aretacijami.

Profimedia

Leta 2019, pred epidemijo, so ti otoki, ki so tudi pod Unescovo zaščito, na leto sprejeli okoli 222.000 obiskovalcev. Kako bo sedaj, bo pokazal čas. Je pa dejstvo, da se je o podražitvah govorilo že pred epidemijo.

Že leta 2018 je guverner pokrajine Vzhodna Nusa Tenggara napovedal dvig cene iz 10 evrov na 500 evrov. Na ta način naj bi komodoške zmaje v živo lahko spoznali samo izbranci.

V Indoneziji živi okoli 3300 primerkov tega redkega kuščarja. V dolžino zraste do 3 metre, tehta okoli 70 kilogramov, izjemno velik plen pa je sposoben pokončati z enim samim ugrizom. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.