A. Ko. | 5. 9. 2022, 09:38

Izkoriščanje divjih živali na ulicah Zadra, za katerega turisti še plačujejo

Profimedia/fotomontaža

Na zadarskih ulicah so letošnje poletje zaznali pojav, ki je sicer bolj razširjen na drugih koncih sveta. Živalovarstveniki so zoper ponudnike že podali prijavo pristojnim.

Hrvaška živalovarstvena organizacija Prijatelji životinja je v letošnjem poletju podala dve prijavi pristojni inšpekciji v zvezi z mučenjem živali, ki se je skozi poletje razširilo na zadarskih ulicah.

Za kaj gre? Ponudniki storitev turistom v zameno za plačilo ponujajo slikanje s sovo ali opico.

Živali naj bi v vročini brez hrane in vode vidno trpele, prestrašene tudi od gneče, ki v poletnih mesecih napolni zadarske ulice.

Za živali, ki jih razstavljajo po mestih po vsem svetu, se bojujejo številne živalovarstvene organizacije.

Za živali, ki jih razstavljajo po mestih po vsem svetu, se bojujejo številne živalovarstvene organizacije.

Profimedia

Na dogajanje v Zadru so najprej opozorili meščani. V središču Zadra na primer stoji moški s privezano opico, pred katero je napis 'Marmoset Pero' in njegovi osnovni podatki (kje te opice živijo, življenjska doba, teža, s čim se prehranjujejo … ).

Zraven stoji mala blagajna, kamor mimoidoči plačajo za 'selfie' z opico.

Inšpekcija je na podlagi prijav odšla na teren in zaznala tri tuje državljane, ki so res ponujali tovrstne storitve. Sove so pripeljali iz Češke, opico pa iz Ukrajine. Inšpekcija je njihovim lastnikom izdala globe.

ʺŽal inšpekcije niso izkoristile zakonske možnosti odvzema živali, da bi preprečile nove kršitve zakona. Podobne prizore lahko zato ponovno pričakujemo naslednje poletje. Problem je v pomanjkanju ustreznih zavetišč za divje živali, pa tudi odsotnost jasnih predpisov o zadrževanji divjih živali,ʺ opozarjajo Prijatelji životinja.

Društvo je od inšpekcije zahtevalo spremembe zakona o zaščiti živali, ki bi prepovedale javno razstavljanje živali, ki so izpostavljene strahu, neprimernemu ravnanju in mučenju. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel