R.S. | 18. 9. 2023, 21:39

V Jadranskem morju ujeli žival, ki spominja na hobotnico (vendar to ni)

Profimedia/Facebook/Rino Stanić/fotomontaža

Hrvati so bili močno presenečeni, ko so ugotovili, za katero žival pravzaprav gre. 

V Jadranskem morju so ujeli žival, ki močno spominja na hobotnico. Gre za bradavičasto hobotnico, ki biološko gledano ne sodi med hobotnice, temveč v poseben rod (Ocythoideae), katerega edina predstavnica je, poroča N1. Od hobotnic se razlikuje po tem, da med lovkami nima kože.

Glavonožec se je ujel v ribiško mrežo devet kilometrov severno od Visa. Tehtal je 3464 gramov, dolg pa je bil 912 milimetrov.  

Ponavadi lahko bradavičaste hobotnice opazimo v Sredozemskem morju in Atlantskem oceanu, v Jadranskem morju pa so precej redke. Prehranjujejo se z ribami in raki, živijo pa v velikih jatah. "V življenju sem videl že nekaj deset primerkov te vrste, nikoli pa še tako velikega," je v Jadranski malakološki Facebook skupini zapisal Rino Stanić s hrvaškega Inštituta za oceanografijo in ribištvo. 

Facebook/Rino Stanić

Bradavičasta hobotnica ima značilno rdečkasto pepelnato barvo kože. Pripadniki obeh spolov se zelo razlikujejo po velikosti - samice lahko zrastejo do dolžine enega metra, samci pa so povprečno dolgi le deset centimetrov. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.