A. Ko. | 28. 6. 2022, 18:05

Je mačka zares bolna ali vam je bolezen le zaigrala?

Profimedia

Preberite, v kateri situaciji lahko povsem zdrava mačka bruha in noče jesti ter kaj vam s tem sporoča.

Skrb za mačko ne pride z navodili. Ker ne govorimo enakega jezika, je kdaj zares težko presoditi, kaj jo tare. Včasih je z njo dejansko fizično nekaj narobe, drugič pa lahko bolezen zaigra povsem zdrava mačka, ki ji nekaj ne ugaja.

Znano je, da mačke za dobro počutje potrebujejo rutino in da jih vsaka sprememba hitro spravi v stres.

Ena izmed raziskav, ki so jo opravili na Ohio State University je dokazala precej neverjetno dejstvo:

Ko se zdravim in bolnim mačkam spremeni dnevna rutina, vse kažejo skoraj enako število bolezenskih znakov in če bi veterinarji opazovali samo znake (brez okoliščin), bi prav vse mačke tretirali kot fizično bolne.

''Ko imamo mačko, ki na primer noče jesti ali ne uporablja stranišča, je potrebno pred diagnozo preveriti tudi njeno življenjsko okolje,'' je povedal raziskovalec Tony Buffington.

Čeprav je raziskava zajela le 32 mačk, so s podrobno analizo postavili zanimiva dejstva. 12 mačk je bilo zdravih (na začetku študije), 20 pa bolnih z diagnozo mačji idiopatski cistitis.

Prve tedne so mačke živele povsem normalno, v svoji dnevni rutini in raziskovalci so v tem času opazili le nekaj bolezenskih izpadov, kot so bruhanje, zavračanje hrane, neuporaba mačjega stranišča – pri zdravih mačkah 4, pri bolnih mačkah pa 7.

V naslednjih tednih so mačkam dnevno rutino spremenili in takrat so se začele bolj resne zdravstvene težave.

Raziskovalci so pričakovali, da se bodo bolezenski simptomi povečali pri bolnih mačkah, v resnici pa so se začeli tudi pojavljati pri zdravih mačkah.

Te so kazale prav toliko bolezenskih znakov kot njihove zares bolne vrstnice. Število bolezenskih znakov se je pri obeh skupinah potrojilo.

Raziskovalci so zaključili, da zdrave mačke zaradi stresa in spremembe dnevne rutine lahko zelo pogosto fizično zbolijo.

Sporočilo mačjim skrbnikom? Ne spreminjajte ji dnevne rutine. Ta ji daje občutek varnosti. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.