10. 4. 2022, 12:54

Je sprehajanje mačk na povodcu sprejemljivo? TO pravijo strokovnjaki!

Profimedia

Sprehajanje mačk na povodcu postaja zelo priljubljeno. Kako pa se ob tem počutijo mačke?

V zadnjem obdobju je postalo precej priljubljeno sprehajanje mačk na povodcu. Norost ali nova realnost? Lahko oboje, odvisno od mačke.

Zunanji svet je zanimiv, toda za mačke tudi poln nevarnosti. Mačka se lahko izgubi, lahko jo povozi avto, lahko se zaplete v pretep z drugimi mačkami. Da bi notranja mačka lahko izkusila zunanji svet in hkrati ostala na varnem, so nekateri rešitev našli v sprehajanju na povodcu.

A mačke so mnogo bolj samosvoje kot psi in zato sprehajanje enih in drugih ni primerljivo, običajno pa tudi ne združljivo. Pes uboga ukaze in ve, da mora med sprehodom lulati, medtem pa mačk tega ne morete naučiti. Zato to največkrat ni sprehajanje na povodcu, pač pa sledenje mački in njeni izbiri poti.

Profimedia

Nekatere mačke so rojene za zunanje ekskurzije, druge sploh ne, tretje pa se tega lahko privadijo. Pogoj za sprehajanje mačke na povodcu je seveda, da mačka oprsnico sprejme. Ovratnica pa vsekakor ni primerna, saj lahko poškoduje nežen mačji vrat, poleg tega se mačka lahko iz nje izvije. Po izkušnjah organizacije Cats Protection ovratnico sprejmejo samo tiste mačke, ki so se nanjo navajale že od zgodnjega obdobja. Večina mačk pa še vedno raje okolje raziskuje po svoje, ovratnica jih spravlja v stres. Za take je veliko bolje, da raziskujejo zunanji svet na domačem vrtu, pod vašim nadzorom. 

Profimedia

Avstralski RSPCA (organizacija, ki rešuje zapuščene živali in živali v stiski) na splošno ne priporoča sprehajanja mačk na povodcu. "To pa zato, ker sprehajanje mačke izpostavlja številnim vonjavam, ki jih lahko zaznajo kot ogrožujoče in tudi številnim situacijam, ki bi jih spravile v strah (psi, tujci, glasni zvoki, avtomobili). Ko se v njih sproži alarm, mačke običajno pobegnejo, se skrijejo na višja področja. Mačke imajo rade vse pod kontrolo in novo okolje jih lahko spravi v zares velik stres," pravijo na RSPCA.

Če se kljub temu odločite, da boste poskusili s sprehajanjem mačke na povodcu, boste potrebovali veliko volje, priboljškov in potrpežljivosti. Pričnite počasi in mački prvič nadenite ovratnico takrat, ko bo sproščena. Takoj jo nagradite s priboljškom. Ven se odpravite šele takrat, ko se bo mačka na ovratnico privadila, prepričajte se, da ji je udobno in bodite pozorni na znake stresa. Preden se odpravite ven poskrbite, da ima mačka čip in da je zaščitena proti klopom in drugim zajedavcem. Ko ste vse to preverili in postorili, bo vaša mačka zagotovo na sprehodu uživala, kot že dolgo ne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.