A. Ko. | 15. 1. 2023, 17:35

Kaj se dogaja z mladičem mačje pande v ZOO Ljubljana?

Jana Štiftar (ZOO Ljubljana)

Pred malo več kot pol leta so v ZOO Ljubljana pozdravili prvega mladiča mačje pande. Medtem, ko njegova starša pogumno prideta do oskrbnikov, Bambuja ni nikjer … 

No, pravzaprav je, Bambu se skriva v ozadju in še ni tako pogumen kot Magu in Mauka. Ko zaslišita, da oskrbniki peljejo hrano, že hitita proti njim in v ZOO Ljubljana so delili prav prikupen posnetek.

Bambu, ki je ženskega spola, pa vse skupaj opazuje z varne razdalje ob hrustljanju bambusovih listov, a je vsak dan bolj pogumna tudi ona. Sedaj je stara že dobrega pol leta (skotila se je junija).

Tudi ona je razlog, da si marsikateri otrok zaželi v živalski vrt v tem hladnejšem delu leta.

ʺMačji panda je za marsikoga najbolj ljubka žival, saj izgleda kot prikupna mešanica različnih “zverinic”. Ima rakunji rep in medvedje šape, obraz pa ima mačje, medvedje in pandine poteze. Pleza kot opica, počiva in umiva se kot mačke in jé bambus kot orjaški panda.ʺ Tako jo opišejo v ZOO Ljubljana. A lepe te živali niso kar tako, brez truda. Veliko energije namreč posvečajo svojemu kožuščku.

Mačji panda v naravi živi ob Himalaji, v Indiji, Nepalu, Butanu in na Kitajskem. Njegova glavna hrana so bambusovi vršički. Njihova povprečna doba je od osem do deset let, nekatere živijo tudi do petnajst let! Veljajo za zelo ogroženo vrsto, največji razlog pa je izginjanje njihovega naravnega habitata.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.