A. Ko. | 26. 11. 2022, 22:16

Kaj se zgodi, če pes poliže antifriz in kako prepoznati zastrupitev?

Profimedia/fotomontaža

Etilenglikon je po nekaterih podatkih drugi najpogostejši vzrok za zastrupitev živali, ki se konča tragično. Najbolj dostopen je živalim v antifrizu. Kako prepoznati zastrupitev?

Zima prinaša za pasje in mačje skrbnike precej izzivov, med njimi pa tudi eno nevarnost, ki je za živali velikokrat usodna. To je antifriz. Izdelan na bazi etilenglikona, brez barve, brez vonja, sladkega okusa in zelo dostopen. Četudi imate antifriz dobro shranjen, živali enostavno pridejo do njega, ko kaplja z vetrobranskega stekla na tla. Lahko stopijo nanj in si nato poližejo tačke.

Manj kot čajna žlička antifriza na kilogram teže psa lahko ubije.

Zastrupitev z etilen glikolom vpliva na prebavila, ledvice, možgane in jetra. Ko pride v telo psa ali mačke, se iz želodca zelo hitro absorbira do ledvic, kjer sledi odpoved.

Simptomi zastrupitve se pojavijo v treh fazah

  • Od 30 minut do 12 ur po zaužitju:

Lahko je prizadet centralni živčni sistem, pes je depresiven, brezvoljen, daje občutek opitosti, refleksi se slabšajo, težko vstane in stoji. Lahko tudi bruha, je zelo žejen in povečano odvaja, hitro diha, ima znižano telesno temperaturo.

  • 12 do 24 ur po zaužitju:

Po 12 urah se lahko zazdi, da je pes okreval in obnaša se relativno normalno. To je faza prehodnega izboljšanja. A strupi se sproščajo in pričenjajo delati trajne poškodbe, kar se lahko v tej fazi kaže samo kot pospešeno dihanje in pospešen srčni utrip.

  • 24 do 72 ur po zaužitju:

Strupi se v tem času nakopičijo v tolikšni količini, da lahko povzročijo odpoved ledvic, epileptične napade, komo in pogin psa.

Kakšno je zdravljenje?

Če sumite, da je vaš pes zaužil antifriz, nemudoma poiščite veterinarsko pomoč, kajti vsaka ura šteje. ʺŽal večino zastrupljenih živali lastniki pripeljejo prepozno in jim zato kljub hitri diagnozi in takojšnjemu zdravljenju, ne moremo pomagati,ʺ so zapisali na Kliniki za male živali Univerze v Ljubljani.

Večina živali namreč pride do njih, ko so že v tretji fazi zastrupitve in takrat je zdravljenje neuspešno.

Dodali so, da pri tovrstni zastrupitvi najprej pri živali izzovejo bruhanje in izperejo želodec – če je žival prišla do veterinarja znotraj dveh ur po zaužitju. Nato korigirajo acidozo (zakislitev) telesa, vzpostavijo tekočinsko terapijo z izotoničnimi infuzijskimi raztopitami in aplicirajo protistrup. Okrevanje traja do štiri tedne in zastrupitev lahko pusti trajne posledice predvsem na ledvicah.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.