3. 12. 2023, 10:00

Kaj storiti, če ti otrok ne da miru? V ZOO Ljubljana je to odlično demonstrirala antilopa (poglejte posnetek)

ZOO Ljubljana/Facebook/posnetek zaslona

V našem osrednjem živalskem vrtu nas pogosto razveselijo z utrinki, ki jih sicer morda nikoli ne bi videli. Tokrat so ujeli mamo antilopo in njenega mladička ... 

Vsaj tako kot posnetek, je simpatičen podpis, ki so ga zapisali na Facebooku ZOO Ljubljana. Takole se glasi: "Kaj storiti, če ti otrok ne da miru? Če analiziramo taktiko, ki jo je izbrala mama antilopa - zbeži! Tudi v živalskem svetu so lahko mladiči včasih preveč zahtevni in tudi živalske mame kdaj potrebujejo malce oddiha, a kaj, ko je mladič skoraj tako hiter kot one?"

Ali ste vedeli, da v Ljubljana ZOO živijo tudi zelo redke in ogrožene liči antilope? V začetku zime sta se jim skotila dva mladička. "Liči vodne antilope so skladno s svojim imenom prilagojene na življenje ob vodi in v močvirnih okoljih. Kot je značilno za vse vodne antilope, se v nevarnosti zatečejo v vodo. Njihovi parklji so široki in razmaknjeni, zaradi česar lažje hodijo po močvirnih tleh," so o njih zapisali v našem živalskem vrtu. 

Tam ima liči antilopa že dolgo in zanimivo zgodovino. Tedanji zambijski predsednik je v 70. letih nekaj predstavnikov teh živali podaril Titu in naselili so jih na Brionih, misleč, de gre za precej bolj pogoste 'navadne' vodne antilope.

Liči antilope so redka in ogrožena vrsta.

Liči antilope so redka in ogrožena vrsta.

Profimedia

Od tam so se njihovi predstavniki - potomci - razširili po živalskih vrtovih bivše Jugoslavije in šele kasneje, kot pišejo na spletni strani živalskega vrta, so strokovnjaki ugotovili, da gre pravzaprav za zelo redko žival.

Ta redka podvrsta vodnih antilop živi samo ob močvirjih ob reki Kafue, ki je najdaljša reka v Zambiji, na žalost pa velja tudi za najbolj onesnaženo. Pa še nekaj zanimivosti o liči antilopi: samec ima rogove, samica pa ne; znane so po tem, da lahko (zelo lahkotno) daleč skočijo v daljino; njihove črede v divjini pa štejejo tudi do 5000 posameznih živali.