Uredništvo | 6. 12. 2023, 12:14

Kaj takega pa še ne! Hrvaški voznik srečal 'črnogorskega' medveda (posnetek vas bo nasmejal do solz)

Tik Tok/posnetek zaslona

Veliko posnetkov o srečanjih z medvedi kroži po spletu, a kaj takega, kar se je zgodilo vozniku v hrvaških Delnicah, gotovo še niste videli! 

Po spletu je zaokrožil posnetek, ki zagotovo polepša dan. Prihaja iz najvišje ležečega mesta na Hrvaškem, ki se nahaja na osrednjem delu Gorskega Kotarja. V tej pokrajini je to največje naselje in tamkajšnjih okoli 6000 prebivalcev je vajenih, da si življenjski prostor delijo tudi z medvedi.

Ni zelo nenavadno, če v naravi srečajo kakšnega kosmatinca ali ga opazijo iz avta. Je pa precej nenavadno, ko voznik naleti na medveda, ki razigrano leži ob cesti in se niti približno ne pusti motiti. 

Zgornji posnetek je naletel na številne komentarje, mnogi med njimi so vsaj tako smešni kot sam posnetek. "Pa ti si sposoben ležati dlje od Črnogorca, pojdi na tekmovanje," je zapisal eden izmed njih in namigoval na slavno malce bizarno tekmovanje v ležanju, ki ga vsako leto prirejajo v Črni gori (mimogrede, letos so porušili rekord).

Morda pa tako izgleda zimsko spanje medveda v sodobnem času, ko se z vremenskimi spremembami spreminja tudi življenje divjih živali. Pisali smo med drugim tudi že o tem, da vedno več štorkelj prezimuje doma in ne odhajajo več v tople kraje. 

Ste letos že opazili kakšno štorkljo, ki ni odletela v tople kraje?

Ste letos že opazili kakšno štorkljo, ki ni odletela v tople kraje?

Profimedia

Tudi medvedovo zimsko spanje ni več, kar je bilo. "Čeprav velja, da medvedi zimo predremljejo, nekateri pozimi ostanejo aktivni," so zapisali na kocevsko.si.

Dodali so: "Zimsko obdobje med novembrom in marcem je čas pomanjkanja hrane, zato medved v teh mesecih varčuje z energijo in ga običajno preživi v brlogu. V tem času prezimovanja medved dremlje, zniža se mu telesna temperatura in upočasni srčni utrip. Občasno se predrami in zapusti brlog, nekateri medvedi pa ostanejo aktivni skozi vso zimo." 

Ali se je razigrani medo na zgornjem posnetku tokrat odločil, da zime sploh ne bo prespal, ali pa se je iz brloga le odšel pretegnit, ne bomo nikoli izvedeli. Da bi si le tačke pretegoval čim bolj ob strani in na varnem.