A. Ko. | 3. 9. 2022, 18:00

Kamera ujela risa Bliska med prehranjevanjem (VIDEO)

Profimedia

Sredi maja so v naravo spustili risa z imenom Blisk, ki so ga pripeljali iz Romunije. Nekaj mesecev kasneje so ga ujeli na kamero. Kje je in kaj počne? 

Risi veljajo za zelo samotarske živali in skoraj nemogoče je, da bi ga srečali v naravi. Zato so vsi posnetki in fotografije o tem, kako poteka njihovo življenje v divjini, zelo zanimivi.

LIFE Lynx je projekt, katerega cilj je reševanje risa v Dinaridih in jugovzhodnih Alpah pred izumrtjem.

Profimedia

Projekt se je začel s 1. julijem 2017 in takrat je bila populacija risov pri nas izredno majhna, izolirana, posamezni risi pa so bili med seboj v sorodu.

Da so to stopnjo sorodosti znižali, so začeli doseljevati zdrave rise iz druge populacije.

ʺV projektu v Slovenijo in na Hrvaško z mednarodnim sodelovanjem doseljujemo rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov ter s tem preprečujemo izumrtje naše populacije,ʺ pravijo v LIFE Lynx.

Pred petimi meseci je iz Romunije v Slovenijo prišel ris z izmenom Blisk. Maja so ga spustili v snežniške gozdove. ʺTo je bil eden najhitrejših izpustov, saj je Blisk bliskovito zapustil prilagoditveno ogrado, kjer se je privajal na novo okolje,ʺ so ob tem povedali. 

Pred kratkim so ga ujeli na kamero, še vedno se nahaja v bližini: ʺBlisk, samec risa, ki se je maja letos iz Romunije v Slovenijo, raziskuje svoj novi dom. Zdi se, da so Javorniški gozdovi zaenkrat njegov dom,ʺ so zapisali. In dodali, da je zdrav in močan.

Kamere jim je uspelo postaviti na prostor, kjer se Blisk prehranjuje in posnele so ga med obrokom. Njegov plen je bil 20-kilogramski jelen.

Blisk se še vedno zadržuje na področju, kjer je bila pred časom zaznana samica risa, kar bi lahko bil tudi razlog, da ostaja tukaj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.