A. Ko. | 27. 11. 2022, 11:00

Kamera ujela simpatičen utrinek medveda na Krimu (VIDEO)

Fotografija je simbolična

Profimedia

Ko bi že mislili, da so medvedi nastopili zimsko spanje, je zaokrožil posnetek medveda s Krima, ki je še kako živahen in presenetljivo gibčen. ʺSrbi, srbi, kako srbi …ʺ 

Lovska zveza Slovenije je objavila posnetek Barbare Ložar, ob njem pa zapis: ʺSrbi, srbi, kako srbi …ʺ. Gre za medveda (po poročanju Slovenskih novic, je bil na kamero ujet na Krimu), ki se drgne ob drevo, ob tem pa pokaže svojo gibčnost.  

ʺMedvedi nekatera drevesa uporabljajo kot nekakšne oglasne deske, na katerih pustijo svoj vonj in dlake. Običajno izberejo večje iglavce, ki stojijo ob poteh ali v bližini krmišč. Drevesa grizejo, praskajo in se ob njih drgnejo. Na ta način druge medvede v okolici opozorijo na svojo prisotnost,ʺ so o tovrstnem početju zapisali na dinapivka.si. Podoben posnetek (a drugega medveda!) so objavili tudi na sloveniabears.com in pripisali, da sta mama in mladič še vedno budna.  

Kako pa gresta skupaj medvedovo zimsko spanje in odtisi njegovih šap v snegu? Kot pišejo na Javnem zavodu za kulturo in turizem Kočevje, medvedovo zimsko spanje ni pravo spanje, pač pa hibernacija. Medved pozimi brlog tudi zapusti in postopa po gozdu, predvsem so to povzročile milejše zime v zadnjih letih. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.