A. Ko. | 16. 6. 2022, 11:30

Kar 14 odstotkov svetovnega prebivalstva je okuženih s TO boleznijo, ki jo prenašajo klopi

Profimedia

Nova raziskava je razkrila zares šokantne podatke. Najbolj dovzetni za okužbo so moški v petdesetih letih, ki živijo na podeželju. 

Več kot 14 odstotkov svetovnega prebivalstva je okuženih z lymsko boreliozo. Tako pravi nedavna raziskava, ki je bila objavljena v BJM Global Health. Raziskovalci so za študijo združili podatke iz 89 do sedaj narejenih raziskav, ki so združevale 160.000 posameznikov.  

Največjo stopnjo okuženosti ima Srednja Evropa, kar 20 %! Najbolj dovzetni za okužbo so moški v 50. letih, ki živijo na podeželju.

Tudi v Sloveniji je to najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. Po podatkih NIJZ pri nas na leto zboli med 5000 in 7000 ljudi.

Kaj je lymska borelioza?

Boreliozo povzročajo bakterije, ki jih na človeka prenese okužen klop. S človeka na človeka se bolezen ne prenaša. Za boreliozo lahko zboli posameznik večkrat, predhodna okužba ni zaščita. ''Inkubacijska doba za prvo fazo je običajno od 3 do 32 dni po okužbi," pravijo na NIJZ.

Druga in tretja faza bolezni se lahko pojavita mesece ali leta po okužbi.

Kakšni so znaki okužbe? Kot navaja NIJZ, bolezen poteka v treh fazah:

  • 1. faza (3 - 32 dni po ugrizu): spremembe na koži, neboleča rdečina, ki se širi in dobi obliko kolobarja, s svetlejšim notranjim delom.
  • 2. in 3. faza (več mesecev, celo let po okužbi): prizadetost organov in organskih sistemov - kože, živčevja, sklepov, mišic, srca, oči.

Bistveno je, da ste pozorni na vse spremembe na koži in da se okužbo čimprej prepozna. Zdravljenje poteka z antibiotiki. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.