A. Ko. | 1. 12. 2022, 10:25

Kdaj moramo mačko nujno peljati k veterinarju?

Profimedia

Mačke velikokrat svoje težave skrivajo in lastniki ne vedo, kaj se z njimi dogaja. A v nekaterih primerih je zelo pomembno, da čim prej poiščete strokovno pomoč. 

Ko se vaš mačji ljubljenček slabo počuti, vas najprej verjetno zagrabi panika. Kaj je narobe z njim? Moram k veterinarju ali počakam še kak dan? Kako naj vem, kaj ga boli? Veterinarka dr. Lisa Goldstein je delila nasvete, kdaj z obiskom nujne in čimprejšnje pomoči ne odlašajte.

  • Mačko zbije avto

Če mačko zbije avto, vam je verjetno takoj jasno, da je treba k veterinarju. Četudi na prvi pogled deluje vse v najlepšem redu, je povsem mogoče utrpela notranje poškodbe. Včasih mačka počutje skriva tudi zaradi adrenalinskega šoka ob trku. Če se vaši mački zgodi, da jo zbije avto, jo zavijte v odejo. Bodite res nežni in previdni, ko jo peljete na urgenco – še prej pa nekomu naročite, naj vas tam najavi.

  • Krvavenje

Vsako malo večje krvavenje pri mački potrebuje veterinarski pregled. Prav tako vsaka malo globlja rana, kajti veliko boljša je na tem mestu preventiva, kot pa kasnejše zdravljenje možnih infekcij. Če mačka krvavi, s pritiskom naravnost na rano položite čisto gazo ali brisačo, da upočasnite krvavenje in se odpeljite po pomoč.

  • Težko dihanje

Za resno stanje gre, ko mačka hitro diha z odprtimi usti in to počne dlje kot nekaj minut skupaj, ne da bi prej počela kaj aktivnega ali stresnega. Prepoznali ga boste, kajti to dihanje je zares drugačno od običajnega. Kaže se tudi s t. i. dihanjem skozi trebušček. Velikokrat gre za nujno stanje, saj mački primanjkuje kisika. V normalnem stanju mačka naredi med 10 in 30 vdihi na minuto in najboljši način – če vas skrbi - je, da vklopite štoparico in izmerite vdihe v eni minuti.

  • Stik s strupom

Če je mačka zaužila karkoli, kar predvidevate, da bi zanjo lahko bilo strupeno, ne odlašajte z obiskom veterinarja. Včasih se zastrupitve kažejo počasi. Če se je zgodilo, da je pojedel kaj v zavetju doma (največkrat so to zdravila), odnesite s seboj k veterinarju embalažo.

Profimedia

  • Poškodbe oči

Neboleče mačje oko z majhnimi vidnimi spremembami ni nujno stanje. Nekatere druge očesne težave pa so in pomembno je, da jih prepoznate. To so bolečine v predelu oči, otečenost, zelen ali rumen izcedek, rdeče beločnice, nenadna sprememba barve enega ali obeh očes.

  • Nezmožnost uriniranja

Če opazite, da vaš maček ne more urinirati, je to zelo nujno stanje. Največkrat se pojavi pri samčkih. Takoj pokličite veterinarja in povejte, da prihajate. Urinarni trakt je lahko blokiran zaradi kristalov ali kamnov. Stanje boste prepoznali, če opazite, da maček želi urinirati, pa ne more. Včasih poseda v stranišču in vokalizira, lahko si liže genitalije, lahko tudi bruha in je brez energije.    

Profimedia

  • Sumljivi napadi

Kot napad se definira vsako tresavico in nenadzorovane krče, mačku lahko tudi popusti črevesje. Če napad traja dlje kot dve ali tri minute, je to nujno stanje. Prav tako, če se v 24 urah ponovi več napadov in če je mačka po napadih drugačna kot pred njimi.

  • Alergijska reakcija

Čeprav je večina alergij pri mačkah blažjih in niso življenje ogrožujoča, pa tudi mačke lahko doživijo t. i. anafilaktične reakcije, kot ljudje. Največkrat jih povzročijo čebelji pik, določena zdravila ali celo cepiva. Nujno stanje se kaže kot otečene oči, težko dihanje, napadi, otekanje obraza in popoln kolaps.     

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.