A. Ko. | 15. 9. 2022, 18:28

Kaj je skrivnost afriške gole podgane, ki je odporna tako proti raku kot staranju

Profimedia
Kaj je skrivnost afriške gole podgane, ki je odporna tako proti raku kot staranju (foto: Profimedia)

Če bi znanstveniki odkrili skrivnost tega nič kaj privlačnega, a izjemno dolgoživega in zdravega bitja, bi to pomagalo tudi humani medicini. Kaj je znanega?

Znanega ni veliko. Jasno je, da te podgane živijo kar petnajstkrat (!) dlje kot njihove kosmate sorodnice, denimo tiste v Sloveniji. Najstarejši znan primerek je živel kar 39 let.

Znano je tudi, da največkrat umrejo zato, ker jih pokonča druga žival, skoraj nikoli pa ni razlog bolezen.

V primerjavi z drugimi živalmi tako izstopajo, da se znanstveniki v zadnjem času intenzivno posvečajo njihovemu raziskovanju. Na univerzi v Cambridgeu jih proučujejo z namenom, da bi z njihovo pomočjo lažje zdravili določene bolezni pri ljudeh, kot sta artritis ali demenca.

Profimedia

ʺČudovito je, da sodobna medicina pomaga ljudem, da živijo dlje, na žalost pa se ne spopadamo dobro z določenimi stanji, kot je demenca,ʺ je povedal tamkajšnji profesor Ewan St. John Smith. In dodal:

ʺČe bi razumeli, zakaj gole podgane nimajo zdravstvenih težav, bi se iz tega lahko veliko naučili.ʺ

Fascinantno je, da se ta bitja sploh ne starajo in znanstveniki imajo veliko težavo določiti, ali je neka podgana stara samo 3 ali morda že 30 let. Odporne so tudi proti raku. Medtem ko na primer pri miših zaznajo s človekom primerljivo količino rakavih obolenj (ali še več), afriške gole podgane te bolezni skoraj ne poznajo.

Profimedia

Raziskovalci predvidevajo, da se mutacije v njihovem DNK pojavijo počasneje kot pri drugih bitjih. Gole afriške podgane so vizualno precej neprivlačne živali. Njihovo latinsko ime Heterocephalus glaber v prevodu nakazuje na 'drugačno plešasto stvar.'

Edinstven pa ni samo videz, neverjetnim dejstvom kar ni konca. Afriška gola podgana je tudi edini hladnokrvni sesalec na svetu. S svojimi velikimi zobmi pa proizvaja zvoke, ki so podobne ptičjim. Živijo v podzemnih rovih v velikih kolonijah, kjer je vsaj 80 podgan, vodi pa jih samica.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.